NESCAFÉ® Dolce Gusto® - Allt du behöver veta om kapslar och maskiner
2 april 2019

NESCAFÉ® Dolce Gusto® - Allt du behöver veta om kapslar och maskiner

Vi har sålt NESCAFÉ® Dolce Gusto®-kapslar sedan 2011 – och har här samlat svaren på alla de frågor som vi har mottagit från våra kunder.

Artikeln är uppdelad i 5 huvudområden:

Kapslar till Dolce Gusto

Vad är Dolce Gusto®?

Namnet NESCAFÉ® Dolce Gusto® är en sammansättning av Nestlés välkända kaffemärke NESCAFÉ och de italienska orden ”Dolce Gusto” som betyder ”den söta smaken”. Kaffesystemet kom till Danmark för 10 år sedan och var en stor nyhet, därför att NESCAFÉ® Dolce Gusto® gjorde det möjligt att laga ”Café-kaffe” hemma hos sig själv.

Skillnaden på andra kapselmaskiner och Dolce Gusto är att du med denna maskin kan tillaga mer än svart kaffe. Som en av få kaffekapselmaskiner, ger Dolce Gusto dig möjligheten att laga många olika kaffedrycker med mjölk. Detta är exempelvis drycker som cappuccino, cortado eller cafe latte. Dolce Gusto®-kapslarna innehåller redan mjölk, så du behöver inte bekymra dig mer om att värma mjölken och har på kort tid din favoritkopp i handen.

En NESCAFÉ® Dolce Gusto®-maskin kan brygga alla koppstorlekar från mycket små espressoer till stora muggar, och det tar ca 45 sek att brygga 200 ml kaffe.

Idag kan man få över 30 olika varianter av kapslar till NESCAFÉ® Dolce Gusto®-maskiner, som omfattar olika varianter svart kaffe, kaffevarianter med mjölk som t ex. latte macchiato, cappuccino, varm choklad och te. Själva maskinerna fås i flera olika prisklasser och modeller och olika färger.

NESCAFÉ® Dolce Gusto® är för dig, som gärna vill kunna fråga dina gäster “Vad för sorts kaffe skulle du vilja ha?” istället för bara “Vill du ha kaffe?”

Fördelar med NESCAFÉ® Dolce Gusto®-maskiner

 • De är enkla att använda och det är angivet på kapslarna, hur mycket vatten som ska användas. Det är få knappar på maskinen och det framgår tydligt vad de ska användas till.
 • Kapslarna kommer i olika smakvarianter och styrkor. På så sätt kan du hitta ditt favoritkaffe, oavsett vilken typ av kaffe du tycker om.
 • De är mycket enkla att rengöra, då kapseln bara ska tas bort efter användning.
 • Kapslarna är lufttäta, så kaffet håller sig helt färskt. Detta försäkrar att varendaste kopp är en aromatisk smakupplevelse.
 • De kan brygga både kalla och varma drycker.
 • De stänger själva av sig efter 5 minuter.

Nackdelar med NESCAFÉ® Dolce Gusto®-maskiner

 • De lagar endast en kopp kaffe åt gången.
 • Det är dyrare än kaffe lagat på kaffemaskin.
 • Kaffekapslar av plast är inte särskilt bra för miljön, så det krävs att man sorterar sina sopor om man vill ta hand om miljön.

Ett par saker att överväga innan du köper en NESCAFÉ® Dolce Gusto®-maskin

Om du tycker bäst om att laga en stor kanna kaffe och dricka den under dagens lopp, passar NESCAFÉ® Dolce Gusto® inte till ditt behov. Men om du tvärtom hellre vill njuta av en kopp riktigt gott favoritkaffe, är du på rätt spår. Så kan du också glädja dig över att det inte går något till spillo med NESCAFÉ® Dolce Gusto®, i jämförelse med en traditionell kaffemaskin, där hälften av kaffekannans innehåll ofta hamnar i vasken i slutet av dagen.

Vilken NESCAFÉ® Dolce Gusto®-maskin ska jag välja?

NESCAFÉ® Dolce Gusto®-maskiner finns i många prisklasser. Funktionerna i maskinerna är nästan likadana, så prisskillnaden har att göra med maskinernas utseende och kvalitet. När du ska välja din NESCAFÉ® Dolce Gusto®-maskin, ska du därför fråga dig själv hur viktigt utseendet är för dig, hur stor vattentank du behöver och om du önskar en manuell eller automatisk maskin.

Med en manuell NESCAFÉ® Dolce Gusto®-maskin, ska du själv dosera hur mycket vatten det ska komma i koppen. Det är praktiskt, om du själv vill kunna bestämma hur starkt kaffet ska vara.

Med den automatiska NESCAFÉ® Dolce Gusto®-maskinen sker doseringen automatiskt, genom ett snabbt val på maskinen.

Avkalkning av en NESCAFÉ® Dolce Gusto®-maskin

En NESCAFÉ® Dolce Gusto®-maskin kräver inte mycket underhåll. Den ska bara avkalkas regelbundet, och vi rekommenderar att man torkar av maskinen och droppskålen med en trasa efter användning. Kapselhållaren och övriga avtagbara delar kan du ställa in i diskmaskinen efter behov.

Hur ofta ska jag avkalka min NESCAFÉ® Dolce Gusto®-maskin?

Vi rekommenderar avkalkning av din NESCAFÉ® Dolce Gusto®-maskin varannan månad om du använder den varje dag, eller efter 200 koppar – vilket som än uppnås först. Det är en stor skillnad på vattnets hårdhet beroende på var man bor, och det är alltid bättre att avkalka en gång för mycket än en gång för lite.

Genom att avkalka din NESCAFÉ® Dolce Gusto®-maskin regelbundet uppnår du följande fördelar:

 • Optimal smakupplevelse
 • Forlängning av maskinens livstid
 • En försäkran om att den rätta temperaturen uppnås
 • En försäkran om att den rätta koppstorleken uppnås
 • Bättre genomflöde av vatten
 • Mindre oljud
 • Förebyggande av funktionsfel

Vilka tecken finns det på att min NESCAFÉ® Dolce Gusto®-maskin behöver avkalkas?

Här är tecken på att din kaffekapselmaskin behöver avkalkas:

 • Maskinen blinkar rött.
 • Bryggningstiden är förlängd.
 • Trycket i maskinen är reducerat eller ojämnt
 • Kaffet är inte lika varmt som det brukar vara.
 • Maskinen börjar att droppa vid utloppet.

Kan jag använda vanligt avkalkningsmedel till min NESCAFÉ® Dolce Gusto®-maskin?

Det framgår i bruksanvisningen till NESCAFÉ® Dolce Gusto®-maskinerna, att man inte får använda vanligt avkalkningsmedel till avkalkning av sin maskin.

NESCAFÉ® Dolce Gusto® har utvecklat ett avkalknings-set som passar precis till NESCAFÉ® Dolce Gusto®-maskinerna.

Kan jag avkalka min NESCAFÉ® Dolce Gusto®-maskin med vinäger?

Man bör inte använda vinäger till avkalkning av sin NESCAFÉ® Dolce Gusto®-maskin. Anledningen till detta är att värmeelementen i maskinen lätt kan frätas sönder av vinäger. Dessutom har det dessvärre visat sig att vinäger inte är tillräckligt effektivt mot kalk.

Så avkalkar du din NESCAFÉ® Dolce Gusto®-maskin:

Häll 0,5 liter vatten i vattenbehållaren och lös upp "Nescafé Dolce Gusto Descaling" där i.

Placera en behållare, stor nog att innehålla samma mängd vatten som vattenbehållaren, vid maskinens utlopp.

Håll "Tänd/Start-knappen" nere i 5 sekunder till dess att den blinkar grönt.

Om maskinen är automatisk ska den sättas på max.

Starta maskinen med varmt vatten (Hos automatiska maskiner tar avkalkningen cirka 3 min. På manuella maskiner låter du bara allt vattnet från vattentanken passera genom maskinen).

När programmet håller på att ta slut blinkar maskinens lampa grönt i 2 min. När denna lampa stadigt lyser grönt, utan att blinka, är avkalkningsprogrammet slut.

Skölj rent vattentanken med rent vatten och fyll den därefter med rent vatten. Starta maskinen (varmt vatten) och låt det rena vattnet köra igenom maskinen.

När vattnet har passerat genom maskinen, låt då maskinen stå i 2 minuter.

Ställ in maskinen på "kallt vatten" och låt den stå i ytterligare 2 min, utan vatten i behållaren.

Din Dolce Gusto är nu avkalkad och klar till användning.

Denna video visar hur du avkalkar, steg för steg.

NESCAFÉ® Dolce Gusto®-maskinen fungerar inte

Nedan har vi beskrivit hur du får hjälp med de problem som oftast kan uppstå med din NESCAFÉ® Dolce Gusto®-maskin. Om detta inte hjälper dig, rekommenderar vi att du kontaktar den butik där maskinen är köpt och har kvittot redo.

Var kan jag hitta en användarmanual till NESCAFÉ® Dolce Gusto®?

Du kan hitta alla användarmanualer hos NESCAFÉ® Dolce Gusto®.

Varför blinkar min NESCAFÉ® Dolce Gusto®-maskin rött?

Om din NESCAFÉ® Dolce Gusto®-maskin blinkar rött, är det högst sannolikt att den behöver avkalkas.

Dolce Gusto®-kompatibla kapslar

 Utöver de originella kaffekapslarna kan du också hitta ett stort urval av billiga icke-originella kapslar till Dolce Gusto

Kompatibla kapslar till NESCAFÉ® Dolce Gusto® produceras av några av världens största företag med stor erfarenhet inom produktionen av kaffe och kakao. Därför är smak och arom av hög kvalitet – precis som hos de originella NESCAFÉ® Dolce Gusto®-kapslarna.

Är det lagligt att använda kompatibla kapslar till NESCAFÉ® Dolce Gusto®?

NESCAFÉ® Dolce Gusto®s patent på kapslar gick ut efter 20 år, i 2016. Det är därför fullt lagligt att sälja och köpa kompatibla kapslar till NESCAFÉ® Dolce Gusto®.

Är NESCAFÉ® Dolce Gusto® miljövänligt?

Kapselkaffe får ofta kritik om att det inte är miljövänligt. Men du kan enkelt dricka NESCAFÉ® Dolce Gusto®-kaffe och ta hand om miljön samtidigt, genom att se till att kapslarna blir återvunna.

Så återvinner du dina NESCAFÉ® Dolce Gusto®-kapslar

Du kan gratis återvinna dina kapslar med hjälp av TerraCycle®.

Kapslarnas material kommer med detta program att bli separerade och återvunna 100%. Det återstående kaffet i kapslarna blir komposterat. Plasten blir finfördelad och utpressad i granulat, i tunna plattor, eller smält och återvinns därefter till att framställa nya produkter såsom parkbänkar eller blir till råmaterial. Dina använda kapslar får på så sätt ett nytt liv.

Alternativt är det viktigt att komma ihåg att plast kan återanvändas och det är därför viktigt, att man inte slänger kapslar i samma skräppåse som allt annat skräp. Kapslar bör i stället slängas i särskilda containrar för plast på återvinningen. Många miljömedvetna användare har därför en extra skräppåse endast till kapslar, som de kan ta med till återvinningen när påsen är fylld.

Kan man köpa ekologiska kapslar till NESCAFÉ® Dolce Gusto®?

NESCAFÉ® Dolce Gusto® har ett urval av utsökta ekologiska kaffevarianter.

Kan man återvinna sin gamla NESCAFÉ® Dolce Gusto®-maskin?

Om du önskar att återvinna din kaffemaskin, ta med den tillbaka till den butik som du köpte den i. Här kommer du att få den hjälp du behöver. Vill du ha mer information hänvisar vi till NESCAFÉ® Dolce Gusto®

Ofta ställda frågor om Dolce Gusto

De många valmöjligheterna i NESCAFÉ® Dolce Gusto®s sortiment betyder att det är skillnad på både smak och mängd. Några produkter kommer med en separat kapsel som innehåller mjölken - det gör de därför att man på det sättet försäkrar sig om att kaffet bryggs på ett optimalt sätt, medan mjölken blir härligt lätt och skummande. Några varianter har också tillsatt sötning, så att man t ex kan få en härligt rund karamell- eller vaniljsmak.

Många väljer att börja med att prova lite olika varianter, så att man kan smaka sig fram. Det är också bra att ha ett brett urval när det kommer gäster, eftersom alla har sin egen favorit.

Kan man laga olika typer av kaffe precis efter varandra?

Ja, du kan laga olika koppar NESCAFÉ® Dolce Gusto®-kaffe, te eller kakao efter varandra, utan att kopparna tar till sig av varandras smak.

Om NESCAFÉ® Dolce Gusto®-kaffet inte blir varmt nog

En kopp NESCAFÉ® Dolce Gusto®-kaffe ska avnjutas direkt efter bryggning, därför kan du uppleva att kaffet har en lägre temperatur än kaffe från en traditionell kaffemaskin.

Om du gärna vill ha en varmare kopp kaffe har vi här ett par tips:

 • Värm din kopp med varmt vatten innan bryggning, en kall kopp kyler ner kaffet snabbare.
 • Om du använder en sked till att röra runt i kaffet kan du värma den kort under varmt vatten innan användning.
 • Kanske behöver din NESCAFÉ® Dolce Gusto®-maskin avkalkas

Vilken slags mjölk är det i NESCAFÉ® Dolce Gusto®-kapsler med mjölk?

Mjölksorten i NESCAFÉ® Dolce Gusto® är olika beroende på variant. Många är med standardmjölk, men det finns också lättvarianter, där en lättare typ av mjölk ingår.

Hur många kalorier är det i NESCAFÉ® Dolce Gusto®?

Kaloriinnehållet i en kopp NESCAFÉ® Dolce Gusto® varierar beroende på hur mycket mjölk och kakao det är i och om det är något tillsatt socker. På NESCAFÉ® Dolce Gusto®s egna hemsida kan du se kaloriinnehållet i varje variant. På våra kompatibla varianter kan du få veta kaloriinnehållet genom att kontakta vår kundservice.

Kan NESCAFÉ® Dolce Gusto®-kaffe bli för gammalt?

Du kan alltid se minst hållbar till-datumet på våra produkter. De framgår i produktspecifikationerna i produktbeskrivningen.

Här hos Kaffekapslen har vi upplevt att kunder varit ledsna av att de kommit hem från mataffären med NESCAFÉ® Dolce Gusto®-kaffekapslar vars minst hållbar till-datum gått ut. Detta sker inte hos oss.