Friele – När kaffe blir kultur
19 augusti 2019

Friele – När kaffe blir kultur

Hela Norges favoritkaffe har mer än 200 år på nacken och är fortfarande bland favoriterna när skandinavierna ska välja kaffe.

Vilka är Friele?

Under namnet Friele kunde man första gången på torget handla hos Herman och Berghita Friele. I deras butik på torget i Bergen sålde Berghita exotiska varor som humle, russin, citroner och liknande som Herman som skeppare hade med sig hem från sina resor runt omkring i världen. 1799 gick Herman i land för sista gången och köpte därefter en större butik som Herman och Berghita de nästa åren skulle ha stor framgång med. Från lokalerna i den nya butiken kunde paret Friele sälja stora mängder kaffe till både grossist och privata kunder. Då efterfrågan på kaffe i Norge exploderade under 1800-talet var Friele klara att leverera. Frieleförrättningen gick i arv genom de nästa årtiondena och de importerade kolonivarorna som till exempel socker, kaffe och sirap utgjorde en stor andel av butikens intäkter. I och med detta etablerade Friele 1854 en direkt export från Brasilien.

Under många av de första åren blev kaffet importerat och sålt som gröna kaffebönor eftersom Norges infrastruktur gjorde det omöjligt att transportera rostade bönor då de ville mista smaken innan de kommit fram till kunden. Den stigande urbaniseringen gav större efterfrågan på rostat kaffe och 1893 stog Frieles första automatiserade rosteri klart. Därmed var Friele klara till att producera större mängder och exportera till större delar av den norska befolkningen. Genom modernisering, utveckling och fokus på sitt märke har Friele idag blivit Norges mest sålda kaffe – och fås inte heller längre endast i Norge utan också i specialbutiker över hela världen.

Vad kan Friele?

Med mer än 200 års erfarenhet är Friele exceptionellt duktiga till att producera kvalitetskaffe till hela familjen. Kaffet blir framställt efter traditionella tekniker för att framställa kaffe, som är särskilt populärt bland norrmännen och deras skandinaviska grannar. Frieles kaffe genomgår strama kvalitetskontroller löpande. Alla partier provsmakas också för att säkra att smaken är den välkända Friele-smaken.

Vem ska välja Friele?

Du ska välja Friele och du önskar vardagskaffe av hög kvalitet och välsmak. Friele är gott som morgonkaffe, eftermiddagskaffe och kvällskaffe – och är perfekt när du får gäster.

Kan jag använda Friele?

Om du har en Nespressomaskin finns det ett utsökt utval av Friele till Nespresso. Kapslarna är gjorda av aluminium och kvaliteten är alltid hög.

Är du ägare av en Tassimomaskin kan du få det perfekta morgonkaffet med Friele till Tassimo. Kaffets höga kvalitet är det du ska ha när du slår upp ögonen på morgonen.

Senseo räddar många morgnar. Saknar du den goda Frielesmaken om morgonen så finns Friele till Senseo. Du får den välkända smaken på blott ett ögonblick.

Besök Friele