Nespresso® - den ultimata guiden till maskiner och kapslar
27 mars 2019

Nespresso® - den ultimata guiden till maskiner och kapslar

Vi har sålt över 10.000.000 Nespresso®-kompatibla kapslar till kunder i hela Norden - 

och vi har här samlat svaret på alla de frågor som vi har mottagit från våra kunder.

Artikeln är uppdelad i 5 huvudområden:

Kapslar till Nespresso

Vad är Nespresso® och vem är det till för?

Namnet Nespresso® är en sammansättning av ”Nestlé”, som är företaget bakom

Nespresso®, och kaffetypen ”espresso”. Nespresso® blev utvecklat för mer än 30 år sedan och har särskilt under de senaste 10-15 åren blivit ett världsberömt kaffesystem.

Nespressos stora framgång är en kombination av maskinernas flotta design och utformning, den särskilda bryggningen och därav smaken, samt de många möjligheterna för att laga sitt egna favoritkaffe.

Helt kort beskrivet brygger en Nespresso®-maskin espresso och andra kaffetyper från en-portions kaffekapslar som sätts in i maskinen. Maskinen öppnar kapseln och då – med ett högt och specifikt vattentryck – rinner vattnet genom kapseln och ner i koppen så att den rätta aromen utvinns och det endast är den mängd vatten som ska användas som värms upp.

Nespresso®-kaffe är för alla som älskar kaffe och gärna vill betala lite mer för en kopp kaffe, som i gengäld är skräddarsydd till din egen smak och dina egna preferenser för kaffetyp, både när vi talar om espresso, lungo (en lite större kopp kaffe) eller kaffe med mjölk, som t ex café latte. 

Fördelar med en Nespresso®-maskin

 • Maskinen är enkel att använda och det tar inte mer än 30 sekunder att laga en kopp kaffe.
 • Jämfört med en vanlig espresso-maskin är maskinerna billigare.
 • Nespresso®-maskiner är mycket enkla att rengöra, då kapseln blott ska tas bort efter användning.
 • Det behövs ingen bruksanvisning eller tekniskt kunnande för att använda en Nespresso®-maskin – det är få knappar och det framgår tydligt vad de ska användas till. 

Nackdelar med en Nespresso®-maskin

 • Det kostar mellan 1 och 8 kronor att laga en kopp kaffe på en Nespresso®-maskin.
 • Nespresso®-maskiner kan endast laga kaffe. Kapslarnas storlek gör att de inte kan innehålla tillräckligt med kakaopulver för att laga en kopp varm choklad. Det finns kakao-kapslar till Nespresso®, men de tillagar alla antingen en mycket liten eller mycket tunn kopp kakao.
 • Kaffekapslar av aluminium och plast är inte särskilt bra för miljön, det kräver därför särskild hänsyn till sopsortering för att vara bra för miljön. Alternativt kan du köpa de lite dyrare komposterbara kapslarna till Nespresso®.

Om du har frågor om vilka kapslar som passar dig är du alltid välkommen att ringa till vår kundserviceavdelning. Alternativt kan du se vårt urval av kompatibla Nespresso®--kapslar.

Nespresso®-maskinen brygger som utgångspunkt kaffe i koppstorlekarna espresso (40 ml) och (lungo 110 ml). De större maskinerna kan också brygga ristretto (25 ml). Alla Nespresso®-maskiner kan ställas in för att dosera mer eller mindre vatten i en espresso eller en lungo.

Om du är mer för kaffe med mjölk kan många maskiner också väljas med en inbyggd mjölkskummare. Alternativt kan man köpa en separat mjölkskummare. Dessutom är det många som många väljer en Nespresso®-maskin för att de är stiligare än andra kapselmaskiner – och de kan köpas i många färger och designer, som kan piffa upp vilket kök eller kontor som helst.

Vilken Nespresso®-maskin ska jag välja?

Nespresso®-maskiner finns i många prisklasser. Några kostar mindre än 500 kr, medan andra kostar över 5.000 kr. Funktionerna i maskinerna är nästan desamma, så prisskillnaden beror främst på maskinernas utseende och kvalitet. När du ska välja din Nespresso®-maskin ska du därför fråga dig själv hur viktigt utseendet på maskinen är för dig och om du tänker använda en mjölkskummare.

På Nespressos egen hemsida kan du se alla modeller och läsa om varje enskild modells funktioner.

Nespresso® har nyligen kommit ut med en ny typ av maskiner: ”Nespresso® Vertuo”.

Systemet är helt annorlunda än det vanliga ”Nespresso®-systemet” – och maskinerna använder också andra sorters kapslar. Nackdelen med en Nespresso® Vertuo-maskin är att det inte går att tillverka kompatibla kapslar till den – så därför blir det aldrig möjligt att köpa kapslar till en Nespresso® Vertuo på Kaffekapslen.se. 

Så ställer du in koppstorleken på din Nespresso®-maskin

Du kan själv ställa in koppstorleken på din Nespresso®-maskin. När maskinen är ny är den inställd på att laga en espresso på 40 ml och en lungo (stor kaffe) på 110 ml.

Om du gärna skulle vilja ha ett extra starkt kaffe, kan du t ex ställa in din espresso på 30 ml. – (se instruktioner nedan). Om du tycker att Nespresso®-kaffet är för starkt kan du ställa in maskinen på att tillsätta mer vatten. Det är alltid samma mängd kaffe (5g) i kapslen som används, men vattenmängden avgör kaffets smak.

Önskar du att din espresso- eller lungokopp ska vara större eller mindre kan detta enkelt göras, om du följer nedanstående steg.

 • Fyll på vattenbehållaren och sätt på maskinen.
 • Vänta på att maskinen är klar (slutar att blinka).
 • Sätt i en kaffekapsel.
 • Välj den funktion du önskar att programmera (espresso eller lungo) och håll knappen inne tills det är den önskade mängden i koppen, därefter släpper du knappen.
 • Maskinen är nu klar för användning. Nu lagar den din önskade storlek varje gång du trycker på den knapp som du ställde in.
 • Om du önskar att återvända till fabriksinställningarna när det gäller maskinens koppstorlekar, kan detta enkelt göras om du följer stegen nedan:
 • Stäng av maskinen med hjälp av av/på-knappen.
 • Sätt på maskinen, medan du håller lungo-knappen inne i 5 sek.
 • Maskinens fabriksinställningar är nu återställda. 

Underhåll av en Nespresso®-maskin

Vi rekommenderar att tömma vattenbehållaren på vatten när maskinen inte används. Dessutom rekommenderar vi att man regelbundet avkalkar sin maskin, bland annat för att förlänga maskinens livstid. Se avsnittet om avkalkning nedan.

Kom ihåg att rensa utloppet regelbundet med rensningsnålen, som följer med maskinen. Göres detta inte riskerar man att maskinen blir tilltäppt av kalk och andra orenheter.

Hur ofta ska jag avkalka min Nespresso®-maskin?

Vi rekommenderar avkalkning av din Nespresso®-maskin varannan månad. Det är en stor skillnad på vattnets hårdhet beroende på var man bor, och det är vanligtvis bättre att avkalka en gång för mycket än en gång för lite.

Genom att avkalka din Nespresso®-maskin regelbundet får du följande fördelar:

 • Förlängning av maskinens livstid
 • Du är säker på att du får den rätta temperaturen
 • Du är säker på att du får den koppmängden
 • Bättre vattengenomströmning
 • Mindre oljud
 • Förebyggande av funktionsfel

Vilka tecken kan det finnas på att min Nespresso®-maskin behöver avkalkning?

Här är tecken på att din kapselmaskin behöver avkalkas:

 • Bryggningstiden är förlängd
 • Trycket i maskinen har minskat
 • Kaffet är inte lika varmt som det brukar vara
 • Maskinen har börjat droppa vid utloppet

Kan jag använda vanligt avkalkningsmedel till min Nespresso®-maskin? 

Det framgår i bruksanvisningen till Nespresso®-maskinerna att man inte ska använda vanligt avkalkningsmedel till avkalkning av sin maskin.

Du kan därför antingen använda det originella avkalkningsmedlet från Nespresso® eller vår billiga avkalkning till Nespresso®.

Våra kunder har varit särskilt nöjda med våra billigare alternativ till avkalkning, du kan läsa deras recensioner här.

Kan jag avkalka min Nespresso®-maskin med vinäger?

Det framgår i bruksanvisningen till Nespresso®-maskinerna att man inte får använda vinäger till avkalkning av sin Nespresso®-maskin. Orsaken till detta är att nästan alla värmare i Nespresso®-maskinen är tillverkade av aluminium, som lätt fräts sönder av vinäger. Samtidigt har det dessvärre visat sig att vinäger inte är tillräckligt effektivt mot kalk.

Till avkalkning bör man istället använda ett avkalkningsmedel baserat på citronsyra och eventuellt sulfaminsyra. Dessa produkter är kända för att både frigöra och lösa upp kalk. Dessutom avlägsnar rensningstabletterna även smakpåverkande kaffeavlagringar, fett och olja.

Blir Nespresso®-kaffet inte tillräckligt varmt?

En kopp Nespresso®-kaffe bör avnjutas precis efter bryggning, därför kan du uppleva att kaffet har en lägre temperatur än kaffe från en traditionell kaffemaskin.
Bryggtemperaturen ligger på 83-86°C.

Om du gärna vill ha en varmare kopp kaffe har vi här ett par tips:

 • Värm din kopp med varmt vatten innan bryggning, en kall kopp kyler ner kaffet snabbare.
 • Likaså kyler en kall sked snabbare ner kaffet, värm skeden kort under varmt vatten.
 • Använd varm mjölk. Om du inte har en mjölkskummare eller en mjölkskumningsfunktion på din maskin kan du själv skumma mjölken.
 • Vi har upplevt att Nespresso®-maskinens tryck faller efter en tid och detta kan ha en betydelse för temperaturen. Prova att brygga fem koppar lungokaffe – utan kapsel – precis efter varandra, detta återställer både trycket och den ursprungliga temperaturen.
 • Det kan vara så att din Nespresso®- maskin behöver avkalkning. 

Nespresso®-maskinen blinkar

Om knapparna på din Nespresso®-maskin står och blinkar är det mycket troligt att maskinen står i avkalkningsläge. Detta kan du lösa genom att hålla bägge knapparna (espresso- och lungoknapparna) inne på samma gång, knapparna ska nu börja lysa stadigt istället för att blinka. Om detta inte hjälper rekommenderar vi att du kontaktar återförsäljaren av din Nespresso®-maskin.

När du ringer till din återförsäljare är det en bra idé att befinna dig bredvid maskinen, då du sannolikt kommer att få frågor som kräver att du provar maskinen. Du kommer förmodligen att bli frågad om serienumret på din maskin, så se till att ha detta förberett. Se hur du kan hitta serienumret nedan.

Var kan jag finna en bruksanvisning till Nespresso®?

Du kan hitta alla bruksanvisningar på Nespressos egna hemsida.

Var hittar jag serienumret till min Nespresso®-maskin?

Serienumret består av 19 siffror (kan innehålla både tal och bokstäver) och börjar med nummer 0 eller 1. Här hittar du serienumret:

 • På ett klistermärke på droppskålen.
 • Under maskinen, tryckt på ett klistermärke.
 • Tryckt på maskinens förpackning.

Det kommer vatten från Nespresso®-maskinen

Upplever du att det blir vått under din Nespresso®-maskin, eller att det rinner ut vatten bredvid? Din Nespresso®-maskin behöver med stor sannolikhet avkalkas.

Nespresso®-kompatibla kapslar

Originella Nespresso®-kapslar kostar normalt mer än 3 kr per kapsel, och det är därför många som använder icke-originella (”kompatibla kapslar” eller ”kopiekapslar”) till sin Nespresso®-maskin. Kompatibla kapslar kostar normalt 1,50 - 2 kr per kapsel.

Kompatibla kapslar till Nespresso® är vanligtvis tillverkade av plast. Dessutom finns det ekologiska kapslar och miljövänliga (komposterbara) kapslar, som man inte kan hitta i det originella kapselsortimentet från Nespresso®.

Kompatibla kapslar till Nespresso® produceras av några av världens största företag med stor erfarenhet inom produktion av kaffe. Därför är smak och arom av hög kvalitet, precis som hos de originella Nespresso®-kapslarna.

När kompatibla kapslar uppfanns upplevde man att dessa gav problem med maskinerna och till exempel inte passade in i hålet eller ”täppte till” maskinen. Dessa problem är för länge sedan lösta, och kompatibla kapslar passar nu fint in i alla Nespresso®-maskiner.

Den enda skillnaden är att det någon gång emellanåt ska pressas lite hårdare på kapsel-spaken vid användning av kompatibla kapslar. När du stänger maskinen ska du ge locket ett fast tryck för att sticka hål på kapseln och folien, men forcera den inte. Om det känns som att det är alldeles för mycket motstånd ska du kontrollera att kapseln verkligen är korrekt isatt.

Slutar garantin att gälla om jag använder andra kapslar än de originella kapslarna från Nespresso®?

Nej, garantin slutar inte att gälla. Vi har mottagit en skriftlig bekräftelse från Nespresso® på detta. Vi har däremot varit med om att personal i t ex Nespresso®-butiker inte är informerade om detta, och därför säger att garantin slutar att gälla om man använder andra kapslar än de originella.

Om Nespresso® kan bevisa att användning av kopiekapslar är den direkta orsaken till att en maskin går sönder, då gäller inte garantin. Hos Kaffekapslen har vi hittills sålt mer än 10.000.000 Nespresso®-kompatibla kapslar, och har aldrig upplevt att Nespresso® har kunnat bevisa att kompatibla kapslar har förstört en Nespresso®-maskin.

Är det lagligt att använda kompatibla kapslar till Nespresso®?

Nespressos patent på kapslar till den originella produktlinjen utgick – som en allmän patent på denna typ av produkter gör efter 20 år – i 2012. Det är därför fullt lagligt att köpa och sälja kompatibla kapslar till Nespresso®.

Var kan man köpa kapslar till Nespresso®?

Nespressos egna kapslar kan köpas på deras hemsida och i Nespresso®-butiker runt om i de stora städerna. Idag är urvalet av Nespresso®-kompatibla kapslar mycket stort, de flesta livsmedelsbutiker har en rad märken.

Om du vill ha ett stort urval och god vägledning kring smak och styrka rekommenderar vi att du tar en titt på våra billiga kapslar till Nespresso®. Här kan du också läsa vad andra tycker om kaffet.

Till en början kan det vara svårt att välja, och att veta vad som passar dig i smaken. Vi har satt samman paket med de allra mest populära kapslarna, så kan du smaka dig fram. Det är också bra att ha ett brett urval när det kommer gäster, för alla har sin egen favorit.

Passar kompatibla kapslar från kaffekapslen.dk till alla Nespresso®-maskiner?
Kaffekapslar från Kaffekapslen passar till alla Nespressos modeller från den originella linjen, vilket inkluderar följande modeller:

 • Citiz®
 • Umodel®
 • Pixie®
 • Essenza®
 • Lattissima®
 • Maestria®
 • Inissia®
 • Prodigio®
 • Expert® 

Kapslarna kan inte användas till Nespressos andra system; Vertuo-maskinerna.

Kan Nespresso®-kapslar bli för gamla?

Det är stor skillnad på hur länge hållbarheten är på kaffekapslarna. Minst hållbar till-datumet står skrivet på sidan av förpackningen med kaffekapslar.

Här hos Kaffekapslen har vi varit med om kunder som varit upprörda därför att de kommit hem från en livsmedelsaffär med kompatibla Nespresso®-kaffekapslar, där datumet hade gått ut. Detta händer inte hos oss.

Hos Kaffekapslen kan du alltid kolla hållbarhetsdatumet på våra produkter innan du handlar. 

Hållbara och miljövänliga kaffekapslar till Nespresso®

Har du en kaffemaskin från Nespresso® stående hemma, använder du säkert också kaffekapslar som antingen är tillverkade av aluminium eller plast.

Material såsom aluminium och plast används ofta till kaffekapslar, då dessa kan bevara aromen och kvaliteten av kaffet. Kapslarna ser därför till att man alltid får ett färskt och välsmakande kaffe serverat.

Kapslar av aluminium eller plast är dock inte särskilt bra för miljön och därför har det kommit ett alternativ för de miljömedvetna, som kallas komposterbara kaffekapslar. De komposterbara kapslarna är tillverkade av naturliga plantfibrer och kan användas i alla Nespresso®-maskiner.

Önskar du att vara mer miljömedveten och har du inte något emot att betala lite mer för dina kaffekapslar (men fortfarande mindre än för de originella Nespresso®-kapslarna), är komposterbara kaffekapslar ett givet val.

Vad är komposterbara och miljövänliga kapslar till Nespresso®?

Komposterbara och miljövänliga kaffekapslar är gjorda av en biomassa som också betecknas som ”bioplast”. Bioplasten kan komma från majs, sockerrör eller cellulosa.

Liksom aluminium och plast kan bioplast bevara aromen från kaffet, då kapseln av bioplast kan göras 100% lufttät. Den största fördelen med komposterbara kaffekapslar är att de tar mycket mindre tid att brytas ner jämfört med kapslar av plast eller aluminium.

Exempelvis tar det över 500 år innan en aluminiumkapsel bryts ner, medan det tar omkring 12 veckor för komposterbara kapslar at brytas ner till kompost.

En annan positiv sak med komposterbara kapslar är att de är mer hållbara än aluminium- eller plastkapslar.

Material som aluminium är en icke förnybar resurs, som är mycket energikrävande att producera, och som vid förbränning avger förorenande rök. Även plast förorenar naturen och är svårt att bryta ner. Bioplast använder mindre energi och producerar därmed också färre växthusgaser, vilket innebär att produktionen av bioplast skadar miljön mycket mindre än produktionen av t ex aluminium.

När är en kapsel till Nespresso® hållbar?

För att en kapsel till Nespresso® officiellt ska kunna betecknas som komposterbar och därmed miljövänlig ska den genomgå olika test. Klarar kapseln dessa test kommer den att bli certifierad komposterbar efter EU-standarden EN 13432 som bestämmer vad kompost precis får bestå av.

Kompost:

En certifierad komposterbar kapsel till Nespresso® ska kunna brytas ner till minst 90% på mindre än sex månader, vid kontrollarede komposteringsförhållanden.

Dessutom ska den vid nerbrytningen inte ha en negativ inverkan på komposteringsprocessen.

Med andra ord får den inte skada det naturliga kretsloppet med kemikalier som inte tillhör naturen.

För att uppfylla EU-standarden och därmed vara certifierad komposterbar ska hela kaffekapseln vara 100% komposterbar vilket kan vara en utmaning, då nedbrytningsbarheten inte får vara på bekostnad av kapselns förmåga att bevara kaffets goda kvalitet.

Exempelvis erbjuder vissa kaffekapseldistributörer kapslar som har en komposterbar botten och ett lock av plast eller aluminium. Önskar man att kompostera denna slags kaffekapsel ska man bara se till att ta bort locket, innan man kan kasta resten av kapseln i komposten.

Var får man tag på ekologiska miljövänliga kaffekapslar till Nespresso®?

Fler och fler producenter av kaffekapslar har börjat experimentera med mer miljövänliga kapslar, vilket betyder att det idag finns ett ständigt växande urval på marknaden.

Man kan därför hitta kaffekapslar som är 100% plantbaserade och 100% komposterbara och som innehåller ekologiskt fairtrade-kaffe. Med dessa kaffekapslar är man både snäll mot miljö och mot de människor som skördar och producerar ens kaffe.

Du kan här hitta ett urval av ekologiska och miljövänliga kaffekapslar.

Kapslarna innehåller 100% ekologiskt kaffe. Dessutom är kapslarna tillverkade av fibrer från sockerrör vilket gör kapslarna 100% bio-komposterbara. Hela förpackningen är därmed fullständigt nedbruten efter ca 12 veckor. Även om kapslarna är bionedbrytbara är innehållet fortfarande perfekt inkapslat och bevarar smaken perfekt.

Återanvändning av kapslar till Nespresso®

Önskar du inte att byta till biologiskt nedbrytbara kaffekapslar därför att du redan har ett annat favoritmärke, kan du vara snäll mot miljön på andra sätt, som att sortera dina använda kaffekapslar rätt.

Aluminium och plast kan återanvändas och det är därför viktigt att man inte slänger dessa saker i samma soppåse som allt annat avfall. Aluminium och plast ska istället slängas i särskilda containrar på återvinningstationen.

Många miljömedvetna användare har därför en extra soppåse endast till kapslar som de kan ta med till återvinningstationen när påsen är fylld.

Med den rätta avfallssorteringen kan man med gott samvete använda sin Nespresso®-maskin när man är sugen på en enda kopp kaffe.

Nespresso®-maskinen använder samtidigt mindre ström än en vanlig kaffemaskin, som är en riktig miljöbov när det handlar om CO2-utsläpp.

Använder man dessutom fairtrade, miljövänliga kaffekapslar som är ekologiska så kommer kaffet smaka ännu bättre.

Använder man de originella Nespresso® kaffekapslarna kan man skicka dem i retur till Nespresso® eller leverera dem direkt i Nespresso®-butiken och de levererade kaffekapslarna blir på det sättet återanvända.

Detta är dessvärre inte möjligt med Nespresso®-kompatibla kapslar. 

Tips och recept på den optimala koppen kaffe

Kan man laga varm choklad på Nespresso®-maskinen?

Det finns varm choklad-kapslar till Nespresso®. Dessa har vi provat, men de klarade sig inte i våra smaktest. Vi tycker att det ska vara mer choklad i en god kopp varm choklad än de 5 g som det kan vara i en kapsel. Något som däremot smakar riktigt gott är att använda din mjölkskummare för att skumma mjölk och tillsätta kakaopulver till mjölken, som t ex Nesquik. Denna typ av kakao kan du köpa i de flesta livsmedelsbutiker och på vår hemsida under te och kakao.

Så lagar du en god Cappuccino i din Nespresso®-maskin

En Cappuccino är en italiensk kaffedryck som tillagas av lika delar Espresso och varm skummad mjölk i en kopp, med en nypa kakao, kanel eller muskotnöt strödd på toppen.

Vi rekommenderar två delar espresso och tre delar varm skummad mjölk i en kopp, där espresson hälls i botten och mjölkskummet ovanpå, och slutligen nypan med kakao.

Om du inte har en mjölkskummare kan du enkelt göra det själv.

Så lagar du en god Café Latte i din Nespresso®-maskin

Café Latte har varit caféernas mest populära kaffe i många år, och skillnaden från Cappuccino är, att det är mer mjölk i Café Latte och den serveras i ett högt glas, utan kakao eller kanel strödd på toppen.

Vi rekommenderar en del espresso och två delar varm skummad mjölk i ett högt glas, som kan klara av varma temperaturer. Först hälles mjölk i botten, därnäst en blandning av mjölk och espresso i mitten och ren espresso över. Du ska alltså stå klar med den skummade mjölken och hälla i medan maskinen brygger ner i glaset.

Så lagar du en god Irish Coffee på din Nespresso®-maskin

Irish Coffee blir ännu bättre när kaffet lagas på din Nespresso®-maskin.

Till ett glas ska du använda ett glas med fot, 3 cl Irländsk Whisky, 1 tsk brun farin, 1,5 dl av ditt favoritkaffe och 3 msk vispgrädde.

Brun farin hälls i ett glas, glaset fylls till ¾ med färskbryggt varmt kaffe, whiskyn hälls över, du rör om och toppen pyntas med färskvispad vispgrädde.

Så lagar du mjölkskum utan en mjölkskummare

Häll kall minimjölk eller lättmjölk i en i en kastrull, (det ska finnas tillräckligt med plats kvar för mjölken att skumma upp), och värm upp på spisen på låg värme (mjölken får inte börja koka). Rör runt i mjölken hela tiden, medan den värms upp. Det kommer att uppstå ett luftigt skum av mjölken och detta kan användas i kaffet.

Mjölken kommer dock snabbt att falla samman igen, eftersom fylligheten är skapad av luftbubblor, så servera och drick kaffet med detsamma.