Senseo - allt du behöver veta om Senseo kaffebryggare och pads
6 maj 2019

Senseo - allt du behöver veta om Senseo kaffebryggare och pads

Den här artikeln behandlar Senseo. Om du vill ha mer specifik kunskap om Senseo Switch 3in1 har vi gjort en recension av Senseo Switch 3in1

Den här artikeln är uppdelad i fem huvudområden:

Pads till Senseo

Grundläggande om Senseo

Vad är Senseo och vem är den för?

Senseo är ett registrerat varumärke för en kaffemaskin och ett kaffebryggningssystem. Philips har producerat maskinerna och i samarbete med Jacob Douwe Egberts, som är en av världens största kaffeproducenter, har de utvecklat Senseo. Senseos succé bygger på två grundläggande innovativa idéer, nämligen de plattor som används till att hålla kaffepadsen och kaffemaskinens unika design.

Hur fungerar en Senseo maskin?

Senseo maskinen fungerar genom att man startar maskinen och fyller upp en behållare med vatten. Därefter placeras en kaffepad i padhållaren med önskad smak och styrka, varefter man trycker på Start-knappen. Maskinen värms sedan upp. Till näst placeras en eller två koppar under kaffepipen i maskinen och man trycker på en av de två knappar som fyller upp antingen en eller två koppar. Senseo maskinen är användarvänlig och kan egentligen beskrivas som en kaffeautomat framom en typisk kaffemaskin. Senseo maskinen brygger också väsentligt snabbare än en vanlig kaffemaskin.

Man kan snabbt tillreda 1 eller 2 koppar kaffe samtidigt och dessutom välja mellan en stor eller en liten kopp. För en stor eller två små koppar sätter man i två kaffepads i padhållaren samtidigt. En stor kopp motsvarar mängden i en stor kaffemugg (200 ml) – eller i 2 små koppar. Man kan lyfta eller sänka den pipe som kaffet kommer ut från, så att den är på lämplig höjd med koppen man använder. Vill du ha en maskin som också kan brygga en hel kanna, kan vi hänvisa till Senseo Switch 3in1.

Du kan alltså på under en minut brygga antingen 120 ml kaffe i en kopp eller 200 ml i en mugg, allt efter hur kaffesugen du är. Oavsett storlek bryggs kaffet med rätt temperatur och tryck, så att ditt kaffe alltid serveras varmt och med ett cremelager på toppen.

Fördelar med Senseo

 • Kan brygga kaffe i olika storlekar
 • Har en snygg design och tar inte mycket plats
 • Kompatibla kapslar som har ett lägre pris kan användas och det finns ett stort urval
 • Brygger alltid varmt kaffe med cremelager på toppen

Nackdelar med Senseo

 • Ljudnivån är lite högre vid bryggning
 • Tar längre tid att värma upp än andra kapsel/padsystem

Bör jag välja en Senseo maskin?

Många förväxlar kaffepads och kaffekapslar med varandra. Men de är faktiskt helt olika. Kaffekapslar är utvecklade för sk. kapselmaskiner som brygger espresso, medan kaffepads hör till den klassiska filterkaffemaskinen som brygger filterkaffe – på ett nytt sätt. Man kan göra 1 stor eller 2 små koppar kaffe samtidigt, och det är väldigt snabbt. En stor kopp motsvarar innehållet i en stor kaffemugg – eller i två små koppar. Man kan lyfta eller sänka den pipe som kaffet rinner ut från så att den är i lämplig höjd med din kopp. Du ska därför välja Senseo om du föredrar smaken av friskbryggt filterkaffe och är trött på att alltid behöva brygga en hel kanna kaffe varje gång du blir kaffesugen.

Vad kostar en kopp Senseo kaffe?

En kopp Senseo kostar mellan 0,4 kr och 2 kr, beroende på om du köper originalpads från Senseo eller billigare pads, samt om det ska vara en kopp svart kaffe eller kaffe med mjölk. En svart kopp kaffe med pads från Senseo kostar 0,8 kr och är därför ett billigare alternativ till t.ex. Nescafe Dolce Gusto, Tassimo eller Nespresso.

Hållbarhet på pads

Kan Senseo pads bli för gamla?

Senseo pads har oftast 2 års hållbarhet på paket som är oöppnade. I vår webbshop kommer du alltid tydligt att kunna se minsta hållbarhetsdatum och den kommer alltid att vara lång, om vi inte upplyser annat. Du kommer därför inte att uppleva att du har pads som inte kan användas.

Hur kan Senseo med mjölk ha så lång hållbarhetstid?

Mjölken i Senseo padsen har genomgått en speciell avdunstningsprocess. Målet med processen är att förlänga produktens hållbarhetstid, så att de flesta av mjölkens naturliga egenskaper fortfarande bevaras. Mjölkpulvret i padsen blir till flytande mjölk då vatten tillsätts. På grund av det låga fettinnehållet kräver mjölkpulver ingen avkylning, om man inte har tillsatt vatten.

Hur bör jag förvara mina Senseo pads?

Skillnaden på kaffekapslar och kaffepads är att pads inte innehåller plast eller aluminium som kaffekapslar typiskt gör. Kaffepads kommer istället i form av kaffe i ett filter. Dessvärre kan kaffepads på grund av denna design inte hålla smak och arom enskilt så som kaffekapslar kan. De mister därför sin smak och bli hårda när paketet varit uppe i omkring två veckor. Istället föreslår vi at du provar en enkel kaffesort åt gången eller försöker förvara pads från det öppnade paketet i en väl försluten behållare eller påse. 

Pads och kaffe

Var kan man köpa pads till Senseo?

Senseo pads kan köpas i de flesta stora affärerna. Om ditt kaffe har tagit slut, kan det vara en fördel att köpa dem lokalt, så du har dem med detsamma. Om du önskar ett större urval, kan du med fördel köpa dem online i vår webbshop. Här kan du också läsa vad andra kunder tycker om de specifika varianterna. Om du har frågor angående Senseo eller om att vara kund hos oss, är du välkommen att kontakta oss.

Finns det kompatibla pads till Senseo?

Förutom originalkaffepads kan du också hitta ett stort urval av billiga kompatibla pads till Senseo.

Kompatibla pads till Senseo produceras av några av världens största företag med stor erfarenhet inom produktion av kaffe och choklad. Därför är smak och arom av hög kvalitet – precis som i övriga Senseo pads.

Finns det Senseopads i olika storlekar?

Senseo kaffepads fås till medium eller large kopp, där en medium kopp motsvarar 120 ml kaffe och en large kopp 200 ml. Senseo pads för kaffevarianter med mjölk är alltid 120 ml.

Varför är några Senseo pads hårda?

Kaffepads från Senseo är vanligtvis mjuka och flexibla. Några kaffepads är ändå hårdare. Det är de varianter som har kapslar som innehåller mjölk. Dessa kapslar, så som Café Latte och Cappuccino, innehåller en plastdispenser som ser till att blandningen av mjölk och socker blir perfekt och inte klumpar sig.

Om dina vanliga kaffepads har blivit hårda kan det vara ett tecken på att de har blivit för gamla. Det är viktigt att du förvarar dina pads svalt, i lufttät behållare i skydd från direkt solljus.

Vad kan en Senseo maskin göra?

Med en Senseo-maskin kan du göra det vi känner som svart kaffe eller Americano, koffeinfritt kaffe och många olika kaffetyper med mjölk så som t.ex. Latte och Cappuccino. Utöver det kan Senseo-maskinen göra varm choklad.

Vilken kaffetyp ska jag välja till min Senseo-maskin?

Vi rekommenderar att du läser omdömen om våra produkter och du kan sortera produkter enligt styrka och liknande, för att hitta just det du letar efter.

För nyfikna kunder har vi satt ihop ett paket med alla de mest populära Senseo varianterna. Det är en bra sätt att hitta fram till din egen favorit.

Vad om Senseo kaffet inte blir tillräckligt varmt?

Om du vill ha en varmare kopp kaffe, har vi ett par tips här:

 • Värm din kopp med varmt vatten innan du brygger kaffe – en kall kopp kyler snabbare ner kaffet
 • Likaså kyler en kall sked kaffet – värm därför skeden under varmt vatten
 • Använd varm mjölk. Om du inte har en mjölkskummare, kan du själv skumma mjölken
 • Kanske behöver din Senseo maskin avkalkas.

Läs kundernas omdömen av Senseo

Vi har sålt Senseo pads i många år och ett flertal kunder har anmält produkterna och givit dem det antal stjärnor de anser att de förtjänar. I parentesen bredvid stjärnorna vid varje produkt i vår webbshop, kan du se hur många som skrivit ett omdöme av produkten.

Hur gör jag kaffespecialiteter på Senseo

Det finns ett fint urval av specialiteter till Senseo. Gemensamt för dessa är att de kommer i hårdare pads och de ska användas i Large Cup/Two Cup padhållaren.  

Om du tvivlar kan du följa denna enkla guide:

Avkalkning och underhåll

Underhåll din Senseos maskin på bästa sätt

Vi rekommenderar att du avkalkar din maskin varannan månad. Det finns stora skillnader i hur hårt vattnet är i olika områden, allt efter var man bor, och det är typiskt bättre att avkalka en gång för mycket än en gång för lite.

Genom att avkalka din Senseo-maskin regelbundet uppnår du följande fördelar:

 • Maskinens livslängd förlängs
 • Perfekt kaffetemperatur
 • Optimal vattenmängd i koppen
 • Ett optimalt vattenflöde
 • Lägre ljudnivå
 • Det förebygger funktionsfel

Vad betyder det när Senseo maskinen börjar låta betydligt mer?

Maskinen behöver troligtvis avkalkas.

Tecken på att Senseo maskinen ska avkalkas:

 • Bryggningstiden är förlängd
 • Trycket i maskinen är reducerat eller ojämnt
 • Drycken är inte så varm som den brukar vara
 • Maskinen låter betydligt mer

Kan jag använda vanligt avkalkningsmedel i min Senseo-maskin?

Vi rekommenderar Philips Senseo avkalkning, som är speciellt designad för din Senseo.

Kan jag använda vinäger för avkalkning av min Senseo-maskin?

Det rekommenderas inte att använda vinäger för avkalkning. Det kan skada maskinen och ge ditt kaffe en sur smak.

Om Senseo maskinen inte fungerar?

Var kan jag hitta en användarmanual till min Senseo maskin?

Philips hemsidor kan du hitta manualer till alla Senseo modeller. 

Vad betyder det när min Senseo maskin lyser/blinkar rött? 

Använd dessa steg, om indikatorljuset på din SENSEO®-kaffemaskin fortsätter blinka snabbt.

 • Kontrollera om vattentanken är fylld över miniminivån
 • Se till att vattentanken är korrekt placerad
 • Kontrollera om flötet har fastnat i vattenbehållaren. Töm vattenbehållaren och skaka på den några gånger för att frigöra flötet (på bilden finns ett exempel på ett vattenbehållarflöte)
 • Rengör vattenbehållaren med varmt vatten och lite diskmedel.
 • Placera din SENSEO® i ett rum där temperaturen är över 10 °C. Låt kaffebryggaren acklimatisera sig i 1 till 2 timmar innan du försöker igen.

SENSEO®-kaffebryggaren bör fungera igen när lampan blinkar långsamt. 

En indikatorlampa som blinkar långsamt, indikerar att din SENSEO®-kaffemaskin fortfarande värms upp.

Kontakta Phillips om indikatorlampan blinkar långsamt i mer än 90 sekunder.

Varför kommer det inte så mycket kaffe i koppen? 

Om det inte kommer så mycket kaffe i koppen som det vanligtvis gör, behöver din Senseo-maskin troligen avkalkas.  

Det kan även vara fråga om ett annat problem, nämligen att padhållaren i din SENSEO®-kaffemaskin är igentäppt. Prova en av de andra padhållarna som levererades i samband med din SENSEO®. Om du tror felet är i padhållaren, följ då dessa instruktioner för rengöring av den:

Rengör padhållaren i diskmaskinen eller använd en borste.

Placera padhållaren tillbaka i kaffemaskinen.

Upplever du fortfarande samma problem? Prova då avkalka din SENSEO®-kaffemaskin med den padhållare som behöver avkalkas placerad i maskinen.

Varför rinner vattnet långsamt ut ur min Senseo maskin?

Om drycken rinner ut långsamt, behöver din Senseo-maskin högst sannolikt avkalkas

Senseo och miljön

Finns det ekologiskt Kaffe till Senseo? 

Ja, det finns ekologiska kaffepads till Senseo. 

Är Senseo maskinen miljövänlig? 

Först och främst är det viktigt att man endast köper en Senseomaskin om det är tydligt att man behöver en. Allt för många hushållsmaskiner står oanvända i köksskåpet och samlar damm. Börja med att läsa om Senseo i denna artikel och läs också eventuellt våra omdömen om Senseo Switch 3 in 1. Du kan också läsa våra kunders omdömen om maskinerna och kontakta vår kundservice, om du fortfarande skulle tveka.

En Senseo-maskin är miljövänlig i förhållande till att minska avfall, eftersom du bara brygger den kopp som du ska dricka. Med en vanlig kaffemaskin slutar det ofta med att man brygger en hel kanna som sedan står och värms upp i maskinen resten av dagen. Dessutom är Senseopads gjorda av papper vilket skonar miljön mer jämfört med plast och aluminiumkapslar..

Ofta ställda frågor till Senseo

Stänger Senseo maskinen av sig automatiskt? 

Senseo-maskinen är utrustad med en automatisk avstängningsfunktion, vilket betyder att maskinen automatiskt stängs av efter användning. Avstängningstid växlar mellan maskinmodeller. 

Ska det vara vatten kvar i vattenbehållaren efter bryggning med min Senseo maskin? 

Maskinen använder exakt rätt vattenmängd för bryggning. Det är därför vanligt att det kan finnas vatten kvar i vattenbehållaren efter bryggning. Det rekommenderas att alltid tömma behållaren och hälla i nytt vatten innan bryggning.

Är Senseo kaffe malet?

Ja, men kaffet i Senseo pads är mer finmalet än vanligt malet bryggkaffe. Kaffet är även betydligt jämnare malet av hänsyn till den speciella bryggmetoden.   

Innehåller Senseo kaffe allergener?

För kunskap om innehåll i Senseo-produkter hänvisar vi till Senseo. Om du vill veta mera om övriga Senseo-varianter kan vår kundservice hjälpa dig.

Hur mycket Koffein är det i Senseo pads?

Koffeininnehållet varierar för de enskilda blandningarna, men i genomsnitt innehåller padsen ca 75 mg per 100 ml. Tveka inte att kontakta vår kundservice om du är i tvivel över något. 

Finns det mjölk i Senseo pads?

Svart kaffe i Senseo innehåller inte mjölk. Under varje produkt kan du se om produkten innehåller mjölk – Om du är i tvivel, kan du kontakta vår kundservice.

Senseo specialiteter (t.ex. Café latte, Cappuccino, Choco break) innehåller mjölk och är därför inte lämpliga för konsumenter med laktos- eller mjölkproteinintolerans. 

Hur många kalorier är det i en kopp Senseo kaffe?

Senseo drycker med rent kaffe innehåller få kalorier. Om kaffe dricks utan socker och mjölk är antalet kalorier per kopp i genomsnitt 1 kalori.

I övriga Senseovarianter med mjölk så som Cappuccino, Latte och Choco Break finns det en skillnad i kaloriinnehållet. Det beror på om produkten innehåller socker eller mjölk. 

Kan jag använda vinäger för avkalkning av min Senseo-maskin?

Det rekommenderas inte att använda vinäger för avkalkning. Det kan skada maskinen och ge ditt kaffe en sur smak.