Recension av Senseo® Switch 3-in-1
4 april 2019

Recension av Senseo® Switch 3-in-1

Den maskin vi har recenserat är den svarta Senseo Switch 3-in-1 som kan köpas här

Med den nya Senseo Switch 3-in-1 får du mer än bara en vanlig kaffekapselmaskin. Maskinen kan nämligen inte bara laga en enskild kopp av ditt älsklingskaffe - den kan också laga en mugg till de extra tuffa morgnarna eller en hel kanna filterkaffe, till när du får besök eller vill ha ditt kaffe med när du är på språng. För att ge dig en bättre överblick över vad denna maskin kan bjuda på, har vi här nedanför gjort en lista på de främsta för- och nackdelar med att välja en Senseo Switch 3-in-1-maskin:

Fördelar

  • Kan brygga kaffe i tre olika storlekar
  • Har en snygg design, som inte känns som ”too much”
  • Är kompatibel med billiga pads och med ett stort urval att välja bland
  • Brygger alltid varmt kaffe med crema
  • Sparar plats på köksbordet eftersom det är två maskiner i en

Nackdelar

  • Oväsen under bryggningen av kaffet
  • Droppar och kräver en del rengöring
  • Tar lång tid på sig att värmas upp
  • Har en lite för liten termoskanna med plats för max 7 koppar
  • Kommer med många extra delar som tar upp plats i köksskåpet

Valfri storlek av kaffe på nolltid

En av de största fördelarna med en Senseo Switch 3-in-1-maskin är att den inte bara kan brygga en vanlig kopp kaffe, utan också ger dig möjligheter att brygga en hel mugg eller laga en kanna med filterkaffe. Härunder kan du läsa om detaljerna för bryggning av en kanna, en kopp eller en mugg.

Filterkaffe - Bryggning av en kanna

I de allra flesta fall kan Senseo Switch 3-in-1-maskinen ersätta en vanlig filterkaffemaskin, då Senseo-maskinen kan brygga en kanna med 7 koppar, som kan hållas varm i minst två timmar vid frukostbordet eller när du är på språng. Vid större sammankomster kan maskinen dock inte leva upp till en vanlig filterkaffemaskins möjligheter att brygga 10-12 koppar kaffe åt gången. Dessutom är Senseo-maskinen också lite långsammare på att värmas upp än andra maskiner och tar efter uppvärmningen 8,5 minuter på sig att brygga en hel kanna.

En annan fördel med filterkaffe-funktionen är att kaffet bryggs direkt ner i en termoskanna och därför inte behöver stanna stående kvar på en värmeplatta efter bryggning för att hålla värmen. Detta sparar både ström och gör att du inte behöver resa på dig varje gång du ska ha en påfyllning av kaffe - du tar bara hela kannan med dig. Filterkaffe-funktionen gör det också möjligt for dig at brygga precis det filterkaffe du tycker allra mest om, då maskinen fungerar likadant som alla andre filterkaffemaskiner. Med maskinens kompakta storlek och mindre kapacitet i kannan ska det nämnas at det endast ska användas ett kaffefilter av storleken 102 och inte ett standardfilter av storleken 104. Dessa filter är inte lika breda, men kan ändå hittas både i många supermarknader, och du kan självklart också köpa kaffefilter storlek 102 online.

Kaffepads - Bryggning av kopp eller mugg med kaffepads.

Utöver den nya filterkaffe-funktionen kan Senseo Switch 3-in-1-maskinen naturligtvis också brygga dig en enskild kopp kaffe, som du känner till den från Senseos andra kaffepads-maskiner och nu också en hel mugg. Du kan på under en minut brygga antingen 120 ml kaffe i en kopp, eller 200 ml i en mugg, allt beroende på hur stort kaffebehov du har. Oavsett storlek blir kaffet bryggt med den helt riktiga temperaturen och det rätta trycket, så att ditt kaffe alltid blir serverat varmt och med et lager crema på toppen. Dessvärre är det inte bara vid bryggning av en kanna som maskinen tar lång tid på sig att värmas upp. Det tar därför lite längre än den utlovade minuten att laga en kopp eller en mugg på Senseo Switch 3-in-1-maskinen, medan denna också för lite mer oväsen under bryggningen än andra kaffepad- och kapselmaskiner.

Kaffe for alla med god smak och crema

Även om de flesta av oss säkert kan enas om at vi älskar kaffe är det iallafall skillnad på vilken typ av kaffe, vilken storlek, och vilken styrka på kaffet vi tycker om. Oavsett om du brygger en kopp, en intensiv kopp eller en mugg kaffe med din Senseo Switch 3-in-1, är du garanterad en smakrik och varm kopp kaffe med crema på toppen. Alla kopparna blir nämligen bryggda med exakt rätt tryck och temperatur – för att drickas med detsamma. Också när det kommer till filterkaffet blir detta bryggt med exakt rätt tryck och temperatur, men här beror styrkan på kaffet självklart på vilket filterkaffe du använder, och hur pass stor mängd av detta.

Bryggning av en intensiv kopp kaffe

Med en Senseo Switch 3-in-1-maskin är det inte möjligt att ställa in precis hur starkt du vill att ditt kaffe ska vara, men maskinen har trots detta en funktion med vilken du kan brygga en lite mindre och därmed starkare kopp kaffe. Med en vanlig Senseo kaffepad till en enskild kopp kaffe i maskinen, kan du nämligen trycka två gånger på ’kopp-knappen’, om du gärna vill ha en mer intensiv kopp kaffe, varefter det inte rinner samma mängd vatten igenom som vid en vanlig kopp. Denna funktion fungerar dock endast i koppstorlek och inte med muggar. Alternativt hittar du de flesta kaffepads i både en vanlig och en extra stark version allt efter hur pass intensiv kaffeupplevelse du vill ha.

Bryggning av mjölkdrycker

Som utgångspunkt är Senseo Switch 3-in-1 inte skapad för att laga diverse kaffespecialiteter med mjölk, men det är ändå möjligt att hitta pads med t ex cappuccino och varm choklad. Dessa pads har vanligtvis storleken av en kaffepad till en mugg, men bryggs trots detta med vatten som motsvarar en kopps mängd, för att göra mjölkdrycken mer smakrik. Då Senseo Switch inte kan brygga med det tryck som krävs är det inte möjligt att få den helt autentiska upplevelsen, som man får med de många kaffespecialiteter lagade på espressokaffe.

Urval av kaffepads

I allmänhet kan du dock hitta de flesta märken och typer av kaffe till din Senseo-maskin, då kaffepadsen inte är patenterade och det därför är tillåtet för alla att producera och sälja sitt kaffe i padsform. Av samma anledning kan du också hitta pads som är kompatibla med din Senseo Switch 3-in-1-maskin i alla prisklasser, oavsett om du letar efter originella eller kopie-pads. Se vårt urval av kompatibla Senseo kaffepads och Senseo pads med Café Latte m fl .

Förvaring av kaffepads

Skillnaden på kaffekapslar och kaffepads är att padsen inte innehåller plast eller aluminium, som kaffekapsler oftast gör. Kaffepads kommer istället i form av kaffe i ett filter, vilket är mycket nyttigare både för dig och för miljön. Dessvärre kan kaffepads på grund av denna design inte behålla sin smak och arom riktigt lika bra som kaffekapslar kan. De börjar därför att tappa i smak och bli mer hårda från det att paketet har varit öppnat i omkring två veckor. I stället föreslår vi, att du provar en enda kaffesort åt gången eller försöker att förvara padsen från den öppna förpackningen i en lufttät behållare eller påse.

Stilren och kompakt design

Trots att Senseo Switch 3-in-1-maskinen i och för sig kan ersätta både en vanlig kaffepads- eller kapselmaskin och en filterkaffemaskin, fyller Senseo-maskinen inte mer på köksbordet än många andra kaffemaskiner. Med sina mått på endast 15 cm på bredden, 40 cm på längden och 27 cm på höjden, kan maskinen enkelt placeras vid änden av ett köksbord, där den stilrena designen också ser till att den inte drar till sig för mycket uppmärksamhet. Maskinen kommer i fyra olika färger, så att du kan välja den som passar bäst in i stilen i ditt kök. Standardmodellen är tillverkad i svart, vit och röd, medan Premium-modellen är utrustad med en exklusiv metall-look.

Själva maskinen är uppbyggd med en avtagbar vattenbehållare och droppskål. Dessutom medföljer också en termoskanna med plats för upp till 7 koppar, en filterhållare, en måttsked att dosera filterkaffe med, samt två pads-hållare till respektive en kopp och en mugg. Då du endast använder Senseo Switch 3-in-1-maskinen till att brygga antingen en kopp, en mugg, eller en kanna kaffe åt gången har du därför alltid flera delar liggande som du inte ska använda. Det kan därför vara en bra idé att ha en hylla eller ett skåp nära maskinen, där dessa extradelar kan förvaras när de inte används.

En prisklass, där alla kan vara med

Med en Senseo Switch 3-in-1 kan du som tidigare nämnt ersätta både en alternativ kaffepads- eller kapselmaskin och en vanlig filterkaffemaskin. Trots att Senseo-maskinen med sin TripleBrew-teknologi alltså kan göra mycket mer än många andra maskiner, ligger den ändå endast i en medelprisklass, där alla kan vara med. Också padsen till Senseo Switch 3-in-1-maskinen är mycket prisvärda. Generellt sett är pads billigare än kapslar, och dessutom har du också möjlighet at köpa en mängd olika kopiepads som är kompatibla med maskinen, och på det sättet blir det ofta ännu billigare.

Det är både möjligt att hitta kaffepads- och kapselmaskiner som är billigare och dyrare än Senseo Switch 3-in-1. Med de dyrare maskinerna får du möjligtvis en lite bättre kvalitet och flera funktioner i förhållande till t ex inställning av kaffeintensiteten, inbyggd mjölkskummare, eller liknande. Jämfört med de billigare maskinerna eller maskiner till samma pris har denna Senseo-maskin dock en riktigt god kvalitet, snygg design och många kaffemöjligheter i form av både kopp, mugg och filterkaffefunktionerna. Om du är på utkik efter en bra maskin som ändå är prisvärd, är Senseo Switch 3-in-1 därför en riktigt bra kandidat!

Ofta men lätt rengöring

Varje gång du brygger en kopp eller en mugg kaffe med din Senseo Switch 3-in-1-maskin blir det kvar några kafferester i padshållaren som också lätt droppar ner i droppskålen. Det är därför nödvändigt att skölja delarna till maskinen dagligen och även rengöra maskinen regelbundet. Särskilt vid användning av pads till café latte, cappuccino eller kakao blir padshållaren mycket klibbig, och denna behöver därför rengöras efter varje enskild bryggning. Även om detta kan låta väldigt omständigt och besvärligt är Senseo Switch 3-in-1 mycket enkel att rengöra på grund av de många avtagbara delarna. De allra flesta av delarna kan också diskas i diskmaskin, så att du inte själv behöver lägga ner tid på att diska dagligen. Det skal dock tilläggas att vattenbehållaren och termoskannan inte får köras i diskmaskinen, då detta kan förstöra dessa delar.

Senseo Switch 3-in-1-maskinen har också en inbyggd avkalkningsindikator som blinkar vid användning, när det har blivit dags att avkalka maskinen. Om du avkalkar maskinen när den behöver det kan du inte bara förlänga din Senseo-maskins livstid, utan också upprätthålla den bästa möjliga smak, koppstorlek, och temperatur på varendaste kopp kaffe du brygger. Avkalkningsprocessen innebär två fullständiga genomsköljningar av maskinen med avkalkningsmedel och två fullständiga genomsköljningar med rent vatten. Det är viktigt, att det endast använts citronsyrebaserat avkalkningsmedel, eftersom avkalkningsmedel med mineralrika syror kan förstöra maskinen. Du kan till exempel använda Senseos egna avkalkningsmedel, som du kan hitta här. Vi rekommenderar att du avkalkar din Senseo-maskin varannan månad eller efter 200 koppar – vilket som än uppnås först. Det är också viktigt att du avkalkar din maskin om den har stått oanvänd under en längre period.

Bättre för miljön än alternativen

Inte nog med att Senseo Switch 3-in-1-maskinen är fantastisk, prisvärd och kan ersätta två maskiner i en, den är också ett bra val för miljön. Själva förpackningen till maskinen är tillverkad av över 90 % återanvändbara material, och bruksanvisningen är tillverkad av 100 % återvunnet papper. Dessutom stänger maskinen själv av sig varje gång du har bryggt en kopp, en mugg eller en kanna kaffe, så att du inte använder mer ström än absolut nödvändigt. Det är av samma anledning också bra för miljön att filterkaffet bryggs direkt ner i en termoskanna, så att du inte behöver använda ström till att en värmeplatta håller kaffet varmt, som fallet är med många andra filterkaffemaskiner. Sist men inte minst är alla kaffepadsen bionedbrytbara - både de originella och kopiorna. På det hela taget har du ingen anledning alls till dåligt samvete med en Senseo Switch 3-in-1-maskin!

Tips och tricks till maskinen

Om du redan har skaffat dig en Senseo Switch 3-in-1, har vi här samlat några allmänna tips och tricks på, hur du får så mycket som möjligt ut av din maskin.

Så ställer du in intensiteten

När du behöver en liten, men stark kopp kaffe för att sätta igång i dagen, kan du med din Senseo Switch 3-in-1-maskin brygga en extra intensiv kopp av din favorit bland kaffepadsen. Det enda du behöver göra är att fylla på vatten i vattenbehållaren, sätta i en vanlig kaffepad av koppstorlek i padshållaren och därefter trycka två gånger på kopp-knappen i stället för en gång, som du brukar. Båda två trycken ska ske inom 3 sekunder, annars registreras det inte av maskinen. Därefter kommer din Senseo-maskin börja värmas upp och brygga den kopp kaffe, som du är van vid – med skillnaden att den använder en mindre mängd vatten.

Maskinen säger dig, när det är dags för avkalkning.

Precis som hos alla andra kaffemaskiner samlar det sig kalk från vattnet i din Senseo Switch 3-in-1 allteftersom tiden går, vilket kan påverka kvaliteten av det kaffe som bryggs. Om du upplever att din maskin inte brygger en lika stor kopp kaffe som den brukar göra, eller att ditt kaffe inte längre är tillräckligt varmt när det har bryggts, kan det vara därför att maskinen behöver avkalkas.

Utan avkalkning av din Senseo-maskin är det generellt större risk för att det uppstår fel, och att din maskin börjar föra mer oväsen än normalt. Din Senseo Switch 3-in-1-maskin är också tillverkad med en inbyggd avkalkningsindikator, som blinkar under uppvärmning och bryggning av ditt kaffe när det håller på att bli dags för att avkalka igen. Hur ofta indikatorn blinkar beror på hur ofta maskinen används, och hur mycket kalk det är i vattnet där du bor. Avkalkningsindikatorn (CALC-indikatorn) är placerad i raden med knappar på toppen av din Senseo-maskin, som den sista lilla lampan efter kanna-knappen. Efter avkalkning av maskinen kommer indikatorn att sluta blinka vid användning. När det är dags att avkalka kan du med fördel köpa Senseo Avkalknings-set - det medföljer där också alltid en enkel instruktion så att din maskin får den bästa möjliga avkalkning.

Så vet du vilken padshållare du ska använda

På de flesta av förpackningarna med Senseo Switch-3-in-1-kompatibla kaffepads, kan du läsa om padsen är till en kopp (120 ml) eller en mugg (200 ml). Padsen till en kopp ska sättas i den lilla padshållaren och padsen till en mugg ska sättas i den stora padshållaren. Padshållarna är också markerade med en liten kopp eller en mugg på handtaget. Om du ska brygga en kopp med en mjölkdryck (t ex café latte, cappuccino eller varm choklad) är padsen dock större än vanliga kaffepads i koppstorlek, och ska därför placeras i padshållaren till muggar i stället - detta är beskrivet mer detaljerat i avsnittet här ovanför.

Om det inte står skrivet på paketet med kaffepads om paden är till för en kopp eller en mugg kan du alltid prova om kaffepadsen får plats i padshållaren till en kopp. Om paden får plats här, är paden gjord för att brygga en kopp (du ska aldrig använda våld för att stänga locket). Om kaffepaden inte får plats i denna padshållare, ska du istället använda padshållaren till muggar. Om du därefter ska trycka på kopp- eller muggknappen beror på om du vill brygga en mugg med vanligt kaffe eller en kopp med en mjölkdryck – notera att du kan läsa mer om bryggning av mjölkdrycker i avsnittet här ovanför.

Så förvarar du bäst dina pads och därför blir de hårda

Då kaffepadsen inte innehåller plast eller aluminium utan kommer i form av kaffe i ett filter, kan padsen inte själva bibehålla sin smak och arom efter att förpackningen är öppnad. Som utgångspunkt är padsen färska och goda de första par veckor efter det att förpackningen har öppnats, men därefter börjar de at bli hårda och tappa sin smak. För att få så mycket som möjligt ut av dina kaffepads rekommenderar vi därför att du förvarar dina öppna kaffepads i en lufttät behållare och i största möjliga mån undgår att blanda olika kaffepads, då de kan påverka varandras smak och arom. Om du ändå upplever att dina kaffepads hinner bli lite hårda innan du använder upp dem kan du eventuellt fukta dem en aning med lite rent vatten, innan du använder dem.

Bedömning

Vi värderar således Senseo Switch 3-in-1 till att vara ett riktigt bra alternativ till många kaffeälskare. Med maskinens kompakta och stilrena design kan den passa in i allt från en kokvrå i studentlägenheten till köksbordet i villan med havsutsikt. Den lämpar sig särskilt bra för att användas relativt ofta, då padsen är billiga och mängden av rengöring gör att det är värt att använda maskinen flera gånger dagligen. Senseo Switch 3-in-1 kan dock inte ersätta filterkaffemaskinen helt vid större sällskap, då 7 koppar kaffe är lite för lite att brygga åt gången och maskinen tar lite för lång tid på sig att värmas upp och brygga en kanna.