SodaStream - Allt du behöver veta om drycken och maskinen
12 juni 2019

SodaStream - Allt du behöver veta om drycken och maskinen

SodaStream har under de senaste åren blivit mycket populär, delvis på grund av att det möjliggör ett så bekvämt sätt att få vatten med bubblor i och delvis för att det ligger i tiden att växla från sockerhaltiga läskedrycker och juicer till en hälsosammare konsumtion. En mycket viktig faktor är också att man med en maskin som SodaStream är med om att skona miljön genom att spara på emballage och undvika en onödig förbrukning av engångsflaskor.

Den här artikeln ger dig svaren på stort sett allt du ska veta om SodaStream, antingen innan du bestämmer dig för att köpa en maskin eller om du redan har en maskin.

Artikeln är uppdelad i 5 huvudområden:

Grundläggande om SodaStream

Vad är SodaStream?

Med en SodaStream-maskin kan du skapa ditt eget vatten med bubblor och efterföljande tillsätta din favoritsmak. SodaStream blir då en läskedrycksmaskin.

Är man en storförbrukare av läskedrycker eller kolsyrat vatten, kan det snabbt bli tungt att släpa hem flaskor från affären och tillbaka till pantautomaten, samtidigt som du även belastar miljön med både burkar och plastflaskor.

Med din egen läskedrycksmaskin kan du undvika en massa tillsatsämnen, E-nummer och konstgjorda sötningsmedel genom att förbereda din egen läskedryck och ersätta dessa med äkta vara.

Hur fungerar en SodaStream-maskin?

En SodaStream maskin fungerar genom att du förbereder din läskedryck genom att först hälla friskt vatten i flaskan, varefter du skruvar den i maskinen och tillsätter bubblor. När ditt vatten fått den lämpliga mängden bubblor tar du flaskan från maskinen och tillsätter smakkoncentratet. Du får därför just rätt mängd bubblor och den smakstyrka som du gillar allra bäst.

Fördelar med SodaStream

 • Stort urval av smakvarianter, för både barn och vuxna
 • Maskinens design ser bra ut i varje kök
 • Du väljer själv hur mycket bubblor du vill ha i ditt kolsyrade vatten eller läskedryck
 • Du slipper släpa hem tunga flaskor med kolsyrat vatten eller läskedryck från matbutiken och därefter ha en massa tomma flaskor som ska transporteras tillbaka till pantautomaten
 • SodaStream är bra för miljön, för att du använder vatten från din kran och återvinner ditt plast / PET-flaska. Då du inte köper en massa färdigt fyllda plastflaskor och burkar, som ska transporteras både till och från butiken, belastas miljön mindre
 • Läskedryck från SodaStream innehåller inte artificiella tillsatsämnen och konserveringsmedel, som ofta är tillfället med många av de läskedrycker som du kan köpa i matbutiker
 • Vatten är bra för dig. Undersökningar har visat att folk med en SodaStream maskin dricker mycket mer vatten än genomsnittet – det är roligare att dricka vatten med friska bubblor i under dagens lopp

Nackdelar med SodaStream

 • Det kan vara svårt att förutse när en kolsyrecylinder är tom (det rekommenderas alltid att ha en extra kolsyrecylinder i lager)
 • Om du är trogen en specifik läskedrycksvariant, t.ex. Coca Cola, måste du vänja dig med SodaStream-varianternas smak
 • Om vattnet från din kran inte är så kallt ska du komma ihåg att förbereda din SodaStream-dryck på förhand, så att drycken kan kylas ner i kylskåpet innan du serverar den
 • PET / plastflaskan till SodaStream kan inte tvättas i diskmaskin

Ska jag välja en SodaStream maskin?

Om du älskar att dricka vatten med bubblor, eller kanske redan dricker mycket läskedrycker på förhand, kan det rekommenderas att köpa en SodaStream maskin.

Vi har riktigt många kunder som är mycket nöjda med SodaStream, både med maskinerna och dryckerna. Du kan läsa deras omdömen om Sodastream maskiner, och under varje produkt på produktsidan kan du läsa hur de betygsatt de enskilda smakvarianterna.  

Vad kostar SodaStream?

Sodastream maskiner fås i flera prisklasser efter design och om du automatiskt kommer att kunna välja kolsyrenivån. En ytterligare skillnad är att de lite dyrare maskinerna har en Snap-Lock funktion, vilket betyder att du inte behöver skruva i flaskan, men att den blott klickas i maskinen.

Hållbarhet

Kan SodaStream smakkoncentrat bli för gammalt?

Hållbarhetsdatumet kan du läsa på toppen av kapseln eller i bottnet av ditt SodaStream smak. Om du har smakkoncentratet stående utan att använda det, men det fortfarande är inom hållbarhetsdatumet, så rekommenderar vi att du skakar om den lätt innan användning.

Hur ska kolsyrecylindern förvaras?

För att kolsyrecylindern innehåller CO2, är det viktigt att du förvarar den på ett säkert ställe. Komprimerad gas har en tendens att expandera om det utsätts för värme i en längre tid. Förvara därför dina cylindrar på ett svalt och torrt ställe. Varje kolsyrecylinder från SodaStream är utrustad med en unik säkerhetsventil som friger gas säkert, om trycket i kolsyrecylindern plötsligt skulle stiga. Det är därför inte farligt att förvara kolsyrecylindrar hemma.

Hur ska SodaStream koncentrat förvaras?

Före du öppnar ditt SodaStream koncentrat, ska du förvara det på en torr och sval plats. Efter att du öppnat produkten, förvaras den i kylskåp. Ytterligare information hittar du bakom flaskan.

Drycker

Var kan man köpa kolsyra till SodaStream?

Kolsyrecylindrar kan köpas i de flesta hårdvaruaffärer. Du måste betala lite mer för en ny kolsyrecylinder om du inte har med dig den gamla kolsyrecylindern i utbyte. Önskar du SodaStream smak till ett fast lågt pris kan du spara pengar genom att köpa den online.

Var kan man köpa smakkoncentrat till sin SodaStream?

Koncentrat till SodaStream kan köpas i de flesta stora butikerna – har ditt koncentrat tagit slut, kan det därför vara en fördel att köpa dem lokalt, så du har dem med detsamma. Önskar du ett stort urval av SodaStream smak, kan du med fördel kika online, där urvalet oftast är mycket stort. Om du har frågor omkring SodaStream eller om att vara kund hos oss, är du mycket välkommen att kontakta oss.

Vad kan en SodaStream maskin?

En SodaStream-maskin kan användas antingen till att förbereda vanligt kolsyrat vatten eller kolsyrat vatten med en lätt fruktsmak som man är bekant med från kolsyrat vatten med citrussmak, läskedryck med eller utan tillsatt socker, samt energidryck som har tillsatt koffein och är berikad med vitaminer.

Vad för slags koncentrat finns det till SodaStream?

Det finns totalt tre olika typer av koncentrat till SodaStream; Classic Watermix; Energy Watermix och Fruit Watermix.

Classics Watermix: Med Classics Watermix kan du göra klassiska läskedrycker som Cola, Apelsinvatten, Ginger Ale och Lemon Lime. Det som är bra med Classics Watermix är att de endast innehåller naturliga aromämnen. Många av dem innehåller också mindre socker än andra liknande läskedrycker och de flesta kan också fås som sockerfri variant.

Energy Watermix: Med denna koncentratblandning kan du tillreda en helt egen energidryck. SodaStreams energidryck innehåller 15 mg koffein per 100 ml färdig dryck. Den innehåller vitaminerna B2, B3 och B6 vilket ger dig ett extra skott energi när du har behov för det. Precis som Classics Watermix kan också Energy Xstream fås som sockerfri variant.

Fruits Watermix: Fruits Watermix serien består av uppfriskande och söta varianter till varje smak. Serien bjuder på många slags fruktsmaker, allt från som cloudy lemonade till passion mango. Om du tycker om att experimentera med smaker kan du med fördel prova blanda ihop flera koncentrat. Det kommer att ge en fruktig och bubblig upplevelse. Om du helst undviker socker i ditt kolsyrade vatten med koncentrat, kan Fruits Watermix också fås helt utan socker.

Hur ska SodaStream koncentrat doseras?

Normalt används en hel kapsel från koncentratet i en fylld SodaStream flaska, men du kan justera smaken efter ditt behov. Det bästa du kan göra är att du provar med en halv kapsel, smakar, och tillsätter extra smakkoncentrat efter det.

Läs kundernas omdömen av SodaStream

På Kaffekapslen.se har många av våra kunder skrivit omdömen om både SodaStream-maskiner och de olika smakvarianterna.

Är SodaStream billigare än färdigt kolsyrat vatten på flaska?

Det är svårt att göra en direkt jämförelse av priset för vanligt kolsyrat vatten på flaska och för det du tillreder med din SodaStream maskin eftersom priset beror på vilken maskin du väljer samt vilket kolsyrat vatten på flaska du jämför med. En undersökning gjord av den danska konsumentorganisationen Tænk, har kommit fram till att SodaStream är billigare än vatten köpt på flaska efter 330 liter. Men utöver det finns det många miljömässiga fördelar med SodaStream.

Rengöring och underhåll

Hur ser jag att kolsyrecylindern till SodaStream behöver bytas ut?

Om du upplever att det börjar komma mindre bubblor i vattnet när du trycker på din SodaStream-maskin, börjar kolsyrecylindern högst sannolikt vara slut. Ett annat tecken är att det kommer ett hackande ljud när du försöker tillägga kolsyra. Innan du byter ut kolsyrecylindern rekommenderar vi att du trycker ett par gånger för att vara säker på att din cylinder är helt tom.

Så tar du hand om din SodaStream maskin

En SodaStream maskin är lätt att sköta om. Maskinen ska endast torkas med en fuktig trasa och de enskilda maskindelarna ska tvättas för hand, aldrig i diskmaskin.

Hur rengör man plast/PET-flaskor till SodaStream?

En plastik/PET- flaska till SodaStream ska rengöras för hand. Om det inte tydligt anges på flaskan, tål den inte att tvättas i diskmaskin och ska utöver det tvättas i mindre än 50 grader. För att få bort kalk och lukt från flaskan, rekommenderas det att använda SodaStreams rengöringstabletter. Med dessa tabletter blir det lätt och okomplicerat att rengöra dina flaskor. Allt du behöver göra är att fylla upp flaskan med vatten och lösa upp en rengöringstablett i den. Efter det kommer tabletten att göra resten. Vi rekommenderar inte att använda ättika när du rengör plast/PET flaskor, eftersom det kan lämna en sur smak. 

Hur ofta ska jag byta kolsyrecylinder?

En kolsyrecylinder till SodaStream ger ca. 60 liter vatten med bubblor. Du kan se att kolsyrecylindern börjar vara tom då det börjar komma mindre bubblor i vattnet eller att maskinen börjar spruta. Det kan därför vara en bra idé att ha ett par kolsyrecylindrar i lager.

Om SodaStream-maskinen inte fungerar

Om knappen på SodaStream maskinen inte fungerar?

Prova dessa steg för att rätta felet först.

1. Se till att CO2 cylindern är fastskruvat korrekt och att det finns kolsyra i. Tvivlar du om det fortfarande finns kolsyra så kan du även väga din cylinder. Om den väger under 0,76 kg (760 gram) så är den tom.  

2. Om din SodaStream maskin kräver ström, se då till att den är sluten till en strömkälla som fungerar.

3. Använd din SodaStream maskin endast i lodrätt position.

Om detta inte hjälper, ska du kontakta din SodaStream förhandlare.

Varför flyter vattnet över när jag använder SodaStream?

Undvik att vattnet flyter över när du använder din SodaStream genom att följa dessa tips:  

1. Sörj alltid för att flaskan endast är fylld upp till markeringen på flaskan.

2. Tillsätt aldrig kolsyra i annat än kallt friskt vatten. Den rekommenderade temperaturen är 4–8 grader Celsius.

3. Säkra dig om att du har satt i flaskan korrekt i din SodaStream maskin. När den sitter fast korrekt, finns det ett litet mellanrum mellan botten av flaskan och botten av maskinen.

4. Blanda aldrig i smakkoncentrat eller annat före du tillsätter kolsyra.

5. Tillsätt kolsyra i små korta tryck med 2 sekunders varighet.

Om det inte finns tillräckligt med bubblor i din SodaStream dryck

Om det inte är tillräckligt med bubblor i din SodaStream maskin, bör du checka följande fem saker;

1. Se till att kolsyrecylindern är ordentligt fastskruvad och att det inte finns CO2 kvar

2. Var säker på att maskinen står i lodrätt position och att den är ordentligt tillsluten om den kräver elektricitet

3. Sätt i flaskan enligt beskrivningen i manualen

4. Tryck på kolsyreknappen i små korta tryck 2 sekunder åt gången. Fem korta tryck motsvarar en mellan(bubblig) nivå av kolsyra

5. Vill du ha mera bubblor? Tryck några gånger till på knappen, till du har din önskade nivå  

Om lamporna i din SodaStream maskin blinkar

Om lamporna blinkar i din SodaStream maskin, ska du koppla av strömmen till maskinen för 30 sekunder och därefter sätta på maskinen igen. Om detta inte hjälper, ska du kontakta din SodaStream förhandlare.

Vad gör jag om det finns små isbitar i vattnet?

Man kan någon gång uppleva att det finns små bitar is i vattnet. Det är helt normalt och helt ofarligt. Om det uppstår ska du göra dina tryck på maskinen lite kortare tills isen försvinner. Den rekommenderade längden per tryck är 2 sekunder.

SodaStream och miljön

Finns det ekologiskt koncentrat till SodaStream?

Det finns dessvärre inte ekologiskt smakkoncentrat till SodaStream.

Finns det en miljövänlig SodaStream maskin?

SodaStream är bra för miljön för att du använder vatten direkt från kranen och återvinner din Sodastreamflaska. När du inte köper en massa plastflaskor och burkar, minskas transporten både till och från butiken. En liter flaskvatten med t.ex. kolsyrat vatten, har ett utsläpp på i genomsnitt 0,18 kg CO2 på grund av transport och produktion. Det är ca 900 gånger mer än vad som används till en liter vatten från vattenkranen.

Ofta ställda frågor om SodaStream

Kräver det något speciellt vatten för att använda SodaStream?

Det krävs inte något speciellt vatten när du använder din SodaStream maskin. Du kan använda helt vanligt kranvatten direkt från kranen. Vi rekommenderar att du använder vatten som är mellan 4–8 grader för att uppnå bästa resultat och att du har ett par extra flaskor vatten i kylen, så de är redo att användas till välsmakande bubbligt vatten.

Hur länge kan kolsyran hålla sig, efter att man tillrett en flaska SodaStream

Kolsyrenivån i de färdiga läskedryckerna bevaras i upp till en vecka.

Kan andra flaskor användas i min SodaStream maskin?

Använd inte flaskor i din SodaStream maskin som inte är producerade av SodaStream. Om din maskin går sönder i samband med användning av andra flaskor än SodaStream, omfattas den inte av garantin. SodaStream ansvarar inte för kvaliteten av kopior av ursprungliga flaskor och kan därmed inte heller garantera att de fungerar.

Är SodaStream koncentrat glutenfritt?

Några av SodaStreams koncentrat är glutenfria. Läs ingredienslistan bakom flaskan för att vara säker på att den inte innehåller gluten. På SodaStreams egna hemsidor kan du läsa innehållet i varje enskild produkt.

Finns det veganskt koncentrat till SodaStream?

Fruit Drops från SodaStream är helt naturliga, utan sötningsmedel och de är 100% veganska.

Hur är de sockerfria varianterna sötade?

Det används olika sötningsmedel i de sockerfria SodaStream koncentraten, bland annat Stevia, sukralos och acesulfam K. Dessa sötningsmedel har godkänts av de lokala myndigheterna och har använts i många år. Alla varianter som inte är märkta ”sockerfri/Sugar Free”, kan innehålla socker, konstgjorda sötningsmedel, Stevia eller fruktsocker.