Tassimo® - Komplett guide till maskiner och kapslar
23 april 2019

Tassimo® - Komplett guide till maskiner och kapslar

Vi har sålt Tassimo-kapslar sedan 2011 – och har här samlat svaren på alla de frågor som vi har fått från våra kunder.

Artikeln är uppdelad i 5 huvudområden:

Kapslar till Tassimo

Grundläggande om Tassimo

Vad är Tassimo och vem är det till för?

Tassimo kommer från Frankrike och startades av det dåvarande Kraft Foods som idag heter Jacobs Douwe Egberts. Jacob Douwe Egberts är känt för en lång rad märkesvaror som bland annat Marabou, Jacobs, Gevalia, Oreo, Milka och Twinings. Tassimos drycker är baserade på kända varumärken och du kan därför vara säker på att känna igen smaken från t ex din favoritchoklad, ditt favoritte eller fasta kaffemärke.

Tassimo-maskinen passar för både barn och vuxna. Det är ett stort urval av både olika kaffe-, varm choklad- och te-varianter. Om du tycker om ett läckert mjölkskum på toppen av din cortado eller varma choklad är detta också möjligt. En Tassimo-maskin är därför både bra till vardagskaffet, en liten godsak till familjen och till att servera för dina gäster.

Hur fungerar en Tassimo-maskin?

Tassimo-systemet använder kapslar där varje kapsel motsvarar en dryck - antingen kaffe, varm choklad eller te. Varje kapsel har en egen streckkod som Tassimo-maskinen läser av. Kapseln berättar alltså för maskinen vad temperaturen på vattnet ska vara, hur mycket vatten den ska använda, hur starkt kaffet ska lagas samt hur lång tid den ska brygga. Du kan därför vara helt säker på att du får det bästa resultatet varje gång.

Det är mycket enkelt att använda Tassimo-maskinen. Du fyller på vattentanken, sätter i kapseln i maskinen och trycker på start. Det tar omkring 30 sekunder att brygga en kopp, oavsett om det är kaffe, varm choklad eller te.

Vad är INTELLIBREW™?

Det låter mycket avancerat när Tassimo beskriver att deras maskiner använder teknologin INTELLIBREW™. Det enda du behöver veta är att maskinen läser av streckkoden och anpassar alla inställningar efter den typ av kapsel som är isatt. För dig betyder det bara att du slipper tänka på att få ett perfekt resultat, det enda du behöver bry dig om är att hitta din favoritsmak och att sedan njuta av din dryck.

Fördelar med Tassimo

 • Tassimo-maskinen är enkel att använda, den läser själv av streckkoden på kapseln och anpassar efter det mycket noga temperatur, vattenmängd, vattentryck och bryggningstid.
 • Det finns ett stort urval av varianter för både svart kaffe, kaffe med mjölkskum, varm choklad och te.
 • Alla drycker är baserade på kända varumärken som t ex Jacobs, Gevalia och Marabou, så du kan vara säker på att smaken du får är densamma i den dryck du väljer.
 • Tassimo-maskinen är enkel att rengöra, då det enda som behöver göras är att ta bort kapseln efter användning. Maskinen har ett automatiskt avkalknings- och rengöringsprogram, och ska endast torkas av med en trasa på ytan. Alla avtagbara delar tål diskmaskin.
 • Kapslarna är lufttäta och förseglingen bryts först när drycken bryggs. Du kan därför vara säker på en helt färskbryggd upplevelse.

Nackdelar med Tassimo

 • Tassimo-maskinen kan bara laga en kopp åt gången.
 • Tassimo-maskinen kan inte laga kalla drycker.
 • Kaffet är dyrare per kopp än filterkaffe.
 • Kapslar av plast är inte särskilt bra för miljön, så det krävs att man sorterar sitt avfall om man vill ta hand om miljön. Som tur är har det dock blivit enkelt att skicka sina kapslar till återvinning med TerraCycle.
 • Det finns inga kompatibla kapslar.

Bör jag välja en Tassimo-maskin?

Om du drycker mycket kaffe och brukar dricka en hel kanna kaffe under dagens lopp, passar Tassimo inte till ditt behov, det blir snabbt för dyrt.

Om du hellre vil njuta av en kopp härligt och färsklagat kaffe, varm choklad eller te ett par gånger om dagen, då kan Tassimo vara ett bra val. Många väljer både att ha en vanlig kaffemaskin och en Tassimo-maskin hemma. Så använder de den vanliga kaffemaskinen när det är många som ska dricka kaffe, och Tassimo-maskinen till den snabba morgonkoppen, till stunder när du vill skämma bort familjen, till gäster, eller när barnen ska ha någonting gott.

Tack vare att Tassimos kapslar är förseglade har de lång hållbarhet och man kan därför med fördel köpa ett litet urval av olika drycker, så finns det alltid ett lager till lite extra mys.

Vi har riktigt många kunder som är mycket nöjda med Tassimo, både maskiner och drycker. Du kan läsa deras recensioner av maskinerna och under varje produkt på produktsidan kan du läsa betyget av varje enskild smakvariant.

Vilken Tassimo-modell ska jag välja?

Alla Tassimo-maskiner är helautomatiska och använder samma kapslar. Därför får du samma kvalitet, oavsett vilken maskin du väljer.

När det ändå är olika modeller och priser att välja mellan, är detta dels på grund av designen och dels att de dyrare modellerna ofta har större vattentank och inbyggda vattenfilter. Dessutom har de dyrare modellerna en skärm, där du själv kan ställa in hur du vill ha din dryck.

På Bosch hemsida, kan du se och läsa om alla Tassimos modeller. Vi har provat alla modellerna och valt ut dem som vi tycker ger mest värde för pengarna. Du kan se vårt urval av Tassimo-maskiner och läsa vad våra kunder tycker om dem.

Vad kostar en kopp Tassimo-kaffe?

En kapsel till Tassimo kostar vanligtvis mellan 2,5 kr och 3 kr. Vissa varianter använder dock 2 kapslar till en enda kopp – t ex Cappuccino eller Latte Macchiato, där kaffet är i en kapsel, och mjölken i en annan. Då kostar en kopp i stället omkring 5 kr.  

Kan Tassimo-kapslar bli för gamla?

Tassimo-kapslar har oftast 2 års hållbarhet. I vår webbutik kommer du alltid tydligt kunna se våra minst hållbar till-datumen, och de kommer, om inget annat sägs, alltid att vara långa. Du kommer därför inte att uppleva att du har kapslar där datumet har utgått.

Varför kan Tassimo-kapslar med mjölk hålla sig så länge?

Varje kapsel är förseglad, så det betyder ingenting för hållbarheten att du öppnar asken med kapslar. Grunden till att Tassimo-kapseln kan hålla sig så länge, även om det är mjölk i, är att mjölken i produktionen har värmts upp till hög temperatur och därefter förseglats i en lufttät kapsel.

Hur bör jag förvara mina Tassimo-kapslar?

Vi rekommenderar att du förvarar dina Tassimo-kapslar torrt och skyddat från direkt solljus. Kapslarna med mjölk behöver inte förvaras i kylskåpet, mjölken är värmebehandlad och kapslarna är lufttäta och bevarar därför smak och doft.

Då Tassimos kapslar är mycket dekorativa, är det många som väljer att köpa en kapselhållare som kan stå vid sidan av Tassimo-maskinen. Så är urvalet lättillgängligt och det ser inbjudande ut. Du kan köpa Tassimo kapselhållare här och se andra kunders bedömning av den.  

Var kan man köpa kapslar till Tassimo?

Tassimos kapslar kan köpas i de flesta större supermarknader – har du slut på kaffe kan det därför vara en fördel att köpa dem lokalt, så att du har dem med detsamma. Önskar du ett större urval kan du med fördel kika i vår webbutik. Här kan du också läsa vad andra kunder tycker om varje variant. Om du har frågor angående Tassimo eller om att vara kund hos oss är du mycket välkommen att kontakta oss.

Finns det kompatibla kapslar till Tassimo?

Tassimos teknologi INTELLIBREW™ har unika streckkoder och det betyder att det inte finns kompatibla kapslar till Tassimo, som det t ex gör till Nespresso® och NESCAFÉ® Dolce Gusto®.

Vad kan en Tassimo-maskin laga?

Med en Tassimo-maskin kan du både laga det vi känner till som svart kaffe eller Americano och många olika kaffetyper med mjölk, t ex Latte, Macchiato och Cappucino. Dessutom kan Tassimo-maskinen laga varm choklad och te.

Kan man laga olika typer av kaffe eller andra drycker precis efter varandra?

Tassimo-maskiner har mycket kort uppvärmningstid, så du behöver inte vänta på att maskinen ska värmas upp på nytt om du ska laga flera koppar precis efter varandra. Du kan utan problem skifta mellan olika drycker så ofta du vill, utan att de tar till sig av varandras smak. Kapselsystemet försäkrar att den dryck som löper igenom kapseln kommer direkt ut i koppen, utan att drycken har direktkontakt med maskinen. Så olika typer av drycker tar inte till sig av varandras smak, även om du lagar dem precis efter varandra. Dessutom sköljs Tassimo-maskinen automatiskt igenom med ånga efter varje dryck.

Kan man laga en starkare eller mindre stark kopp Tassimo-kaffe?

Även om Tassimos teknologi gör att varje dryck blir lagad precis som det var tänkt när produkten blev utvecklad är vi ju alla olika, och har olika smak. Med en Tassimo-maskin går det därför bra att manuellt ställa in maskinen till att laga varje enskild dryck starkare eller mindre stark.

Om du önskar en starkare kopp ska du trycka på start/stopp-knappen medan drycken har fyllts till exempel till 2/3 av koppen. Koppstorleken blir mindre och drycken mer koncentrerad / starkare.

Om du önskar en mildare smak, ska du hålla start/stopp-knappen intryckt när LED-lampan lyser grönt, så fortsätter maskinen att brygga. Släpp knappen när du har uppnått den önskade styrkan och koppstorleken.

Vilken kaffesort ska jag välja till min Tassimo-maskin?

Det finns många valmöjligheter i Tassimos sortiment, både när det gäller kaffe-, te- och kakaokapslar. En del varianter har också tillsatt sötning, så att man t ex kan få en härligt rund karamell- eller vaniljsmak. Många väljer att börja med att prova lite olika varianter, så att man kan smaka sig fram. Det är också bra att ha ett brett urval när det kommer gäster, för alla har sin egen favorit.

Behöver du hjälp med att hitta en ny favorit kan du alltid kontakta vår kundservice. De har stor kunskap om alla våra kaffevarianter.

Om Tassimo-kaffet inte blir tillräckligt varmt

Om ditt Tassimo-kaffe eller te inte blir så varmt som det brukar behöver maskinen förmodligen avkalkas. Längre ner i denna artikel hittar du en genomgång av hur man avkalkar en Tassimo-maskin.

Kom ihåg att det kan vara en fördel att undvika att använda kalla koppar. Skölj eventuellt din kopp under varmt vatten innan du använder den.

Hur lagar man kalla drycker?

Tassimo-maskiner kan brygga varma drycker och drycker som har samma temperatur som vattnet. Det är streckkoden på kapseln som berättar för maskinen hur varm drycken ska bryggas, så om man exempelvis gärna vill laga iskaffe med sin Tassimo-maskin ska man först brygga en vanlig kopp kaffe, och därefter vänta tills den blir kall (eventuellt med hjälp av isbitar).

Läs kundernas recensioner av Tassimo

Vi har sålt Tassimo-kapslar sedan 2011 och många av våra kunder har recenserat produkterna, och gett dem det antal stjärnor som de tycker att de förtjänar. Utöver stjärnorna vid varje produkt, kan du i parentesen se hur många som har recenserat produkten.

Avkalkning och underhåll

Goda råd första gången du använder din Tassimo-maskin

Om det är första gången du använder din Tassimo-maskin kommer här några råd. Du ska använda den service T-Disken som följde med din maskin eller kan köpas, om den har kommit bort.

Följ de följande stegen för att komma igång:

 • Placera service T-Disken i brygghuvudet.
 • Fyll på vattentanken med friskt vatten, och tryck på knappen.
 • Din maskin kommer nu att påbörja en kort rengöringsprocess. När den är klar är din Tassimo klar för användning.
 • Du kan nu laga en dryck med den kapsel du väljer.
 • Kolla så att vattentanken är fylld.
 • Placera din kapsel i brygghuvudet med streckkoden nedåt.
 • Stäng locket, och kolla så att det är helt stängt.
 • Placera en kopp eller en mugg under maskinen, och tryck på knappen. Din dryck kommer att vara klar på några få sekunder!

Så underhålls Tassimo-maskinen bäst

Vi rekommenderar att man använder Service T-Disken en gång i veckan till att underhålla maskinen. Det tar endast några få minuter varje gång.

 • Placera Service T-Disken i brygghuvudet. 
 • Fyll på vattentanken med friskt vatten, och tryck på knappen.
 • Din maskin kommer nu att påbörja en kort rengöringsprocess. När den är färdig, är din Tassimo klar för användning.
 • Du kan nu laga en dryck med den kapsel som du väljer.

Dessutom är det en bra idé att torka av streckkodsläsaren med en fuktad trasa en gång i veckan eller efter behov.

Typiska tecken på att din Tassimo-maskin behöver avkalkning:

 • Maskinens avkalkningsknapp blinkar rött.
 • Bryggningstiden är forlängd.
 • Trycket i maskinen är reducerat eller ojämnt.
 • Drycken är inte lika varm som den brukar vara.
 • Maskinen börjar att droppa vid utloppet.

Hur ofta ska jag avkalka min Tassimo-maskin?

Vi rekommenderar avkalkning av din Tassimo-maskin varannan månad om du använder den varje dag, eller efter 200 koppar – vilket som än uppnås först. Det är stor skillnad på vattnets hårdhet beroende på var man bor, och det är alltid bättre att avkalka en gång för mycket än en gång för lite.

Genom att avkalka din Tassimo-maskin regelbundet uppnår du följande fördelar:

 • Optimal smakupplevelse
 • Forlängning av maskinens livstid
 • Försäkran om att du får den rätta temperaturen
 • Försäkran om att du får den rätta koppstorleken
 • Bättre vattengenomströmning
 • Mindre oljud
 • Förebyggande av funktionsfel

Så avkalkar du din Tassimo-maskin

 • Fyll vattentanken och lägg i 2 Tassimo avkalkningstabletter
 • Se till att tabletterna är helt täckta av vattnet.
 • Ta fram Service T-Disken.
 • Sätt i vattentanken i maskinen.
 • Öppna brygghuvudet (där du normalt placerar din kaffekapsel).
 • Placera Service T-Disken med streckkoden nedåt. Stäng brygghuvudet.
 • Placera en behållare med plats för minst 500 ml där du normalt placerar din kopp.
 • Tryck och håll knappen inne i 5 sekunder. Avkalkningsprogrammet börjar automatiskt och håller på i ca 30 minuter. När maskinen är färdig lyser den orangea lampan.
 • Töm behållaren på den använda avkalkningslösningen, och sätt tillbaka behållaren i maskinen.
 • Skölj och rensa vattentanken för att få bort all avkalkningslösning. Fyll på vattentanken igen med friskt, kallt vatten upp till max-nivån och sätt tillbaka den i maskinen.
 • Tryck på Start/Stopp-knappen for att påbörja rengöringsprocessen.
 • Töm behållaren när rengöringsprocessen är avslutad, och sätt tillbaka den under maskinen. Upprepa rengöringsprocessen (fyll på vattentanken och börja processen igen) 3-4 gånger för att försäkra att avkalkningslösningen är helt ursköljd ur maskinen.
 • Öppna bryggnings-enheten, ta bort Service T-Disken, och lägg tillbaka den i förvaringsutrymmet på maskinen.
 • Fyll vattentanken med kallt, friskt vatten upp till max-nivån, och sätt i den i din Tassimo-maskin igen.
 • Din Tassimo-maskin är nu avkalkad och är klar till användning igen.

Kan jag använda vanligt avkalkningsmedel till min Tassimo-maskin?

Det framgår i bruksanvisningen till Tassimo-maskinerna att man inte får använda vanligt avkalkningsmedel för avkalkning av sin maskin. Tassimo har utvecklat ett särskilt Tassimo avkalknings-set som passar perfekt till maskinerna.

Kan jag använda vinäger för att avkalka min maskin?

Man ska inte använda vinäger till avkalkning av sin Tassimo-maskin. Orsaken till detta är, at värmeelementen lätt kan frätas sönder av vinäger. Vi har också fått erfara att vinäger inte är tillräckligt effektivt mot kalk.

Vad ska jag göra om min Tassimo-maskin inte har använts på länge?

Om du inte har använt din Tassimo-maskin på länge rekommenderar vi att du genomför ett avkalkningsprogram. Vi har här ovanför på denna sida beskrivit hur du avkalkar din maskin.

OBS! Om din maskin har stått utan att användas mycket länge kan det vara bra att låta den stå med avkalkningsblandningen i vattentanken i 24 timmar, innan avkalkningsprogrammet påbörjas.

Om Tassimo-maskinen inte fungerar

Var kan jag hitta en användarmanual till min Tassimo-maskin?

Du kan hitta användarmanualer till alla Tassimos maskiner på deras hemsida. Du ska ha serienumret på din maskin förberett. Serienumret sitter vanligtvis baktill vid vattentanken. Om du inte kan hitta serienumret, finns det på Boschs hemsida en guide till hur man kan hitta serienumret.

Vad betyder det när min Tassimo-maskin lyser/blinkar rött?

Om knappen med vattensymbolen lyser rött betyder det antingen att vattentanken ska fyllas på, att det är för lite vatten i vattentanken eller att vattentanken inte sitter i ordentligt.

Observera att på de äldre Tassimo-maskinerna lyser alla knappar rött när vattentanken är tom.

Tassimos värmelampa lyser hela tiden?

När avkalkningsknappen lyser på din Tassimo-maskin betyder det att maskinen behöver bli avkalkad. 

Observera att på de äldre Tassimo-maskinerna finns det ingen lampa som varnar om att maskinen behöver avkalkning. Vi rekommenderar därför att du avkalkar din Tassimo-maskin varannan månad för att få bästa möjliga resultat.

Om detta inte hjälper kan du hitta hjälp i Tassimos användarmanualer.

Varför lyser alla knapparna på min Tassimo-maskin?

När vattentanken är tom lyser alla knapparna på Tassimo-maskinen. Om det inte hjälper att fylla på vattentanken, hänvisar vi till Tassimos användarmanual.

Varför kommer det inte så mycket kaffe i koppen?

Om det inte kommer så mycket kaffe i koppen som det brukar göra behöver din Tassimo-maskin högst sannolikt att avkalkas.

Varför rinner drycken ut så långsamt ur min Tassimo-maskin?

Om drycken rinner ut långsamt, behöver din Tassimo-maskin högst sannolikt att avkalkas. 

Tassimo och miljön

Finns det ekologiskt Kaffe till Tassimo?

Det finns dessvärre inga ekologiska varianter till Tassimo.

Kan Tassimo-kapslar återvinnas?

Som Tassimo-användare behöver du inte ha dåligt samvete över att det är skadligt för miljön att använda kapslar, dina Tassimo-kapslar kan nämligen återvinnas. Du kan gratis återvinna dina kapslar genom TerraCycle®.

Kapslarnas material kommer med detta program att bli separerade och återvunna 100%. Det kvarvarande kaffet i kapslarna blir komposterat. Plasten blir finfördelad och utpressad i granulater, i tunna plattor eller smälts om och återanvänds till nya produkter såsom parkbänkar eller blir till råmaterial.

Alternativt är det viktigt att komma ihåg att plast kan återvinnas och det är därför viktigt, att man inte slänger kapslar i samma skräppåse som allt annat avfall. Kapslar ska istället slängas i särskilda containrar för plast på återvinningsplatsen. Många miljömedvetna användare har därför en extra skräppåse bara för kapslar, som de kan ta med till återvinningsplatsen när påsen är fylld.

Är Tassimo-maskinen miljövänlig?

Först och främst är det viktigt at man endast köper en Tassimo-maskin, när man har försäkrat sig om att man har behov för den. Allt för många köksmaskiner står i slutändan längst bak i köksskåpet och samlar damm efter en tid. Så börja med att läsa om Tassimo i denna artikel, läs våra kunders betygsättningar av maskinerna och kontakta eventuellt vår kundservice, om du ändå skulle vara osäker.

Tack vare Tassimos Intellibrew™-teknologi blir varendaste dryck perfekt utan att använda för mycket energi och vatten. Systemet läser av streckkoden på din kapsel och vet exakt hur mycket vatten som behövs, hur länge det tar att brygga din dryck, och vad den optimala temperaturen är. På så sätt använder den endast en minimal mängd vatten och energi.

En Tassimo-maskin är miljövänlig i förhållande till att minska slöseri, då du endast lagar den kopp du ska dricka. Med en vanlig kaffemaskin slutar det ofta med att man låter kannan stå på spisen, och håller den varm under dagens lopp.

Om du önskar återvinna din Tassimo-maskin, ta då med den tillbaka till den butik du köpte den i. Här kommer du att få den hjälp du behöver. Önskar du mer information, hänvisar vi till Tassimos egna hemsida.

Vanliga frågor om Tassimo

Är mjölken i Tassimo-kapslar pastöriserad?

Ja, mjölken i Tassimo-kapslar har genomgått en patenterad pastöriseringsprocess, där mjölken värms upp och filtreras, varefter den förseglas lufttätt i kapslarna. På detta sätt är mjölkens konsistens, smak och skumningsförmåga bevarade, men mjölken får samtidigt en lång hållbarhet.

Hur många kalorier är det i en Tassimo-dryck?

Tassimo-drycker med rent kaffe innehåller få kalorier. Om drycken dricks utan socker eller mjölk är antalet kalorier per kopp i genomsnitt 1 kalori.

I de övriga Tassimo-varianterna är det stor skillnad på kaloriinnehållet beroende på om det är socker eller mjölk i. Kaloriinnehållet kan ses på Tassimos egna hemsida , där du kan läsa näringsinnehållet i varje enskild produkt.

Är det socker i Tassimo-drycker?

Ja, det är socker i flera av Tassimos drycker. På Tassimos egna hemsida kan du läsa näringsinnehållet i varje enskild produkt.