• Frakt: 39,00 kr. - Fri frakt över 499 kr.
  • PrisGaranti! - alltid bra priser!
  • 100 dagars returrätt
  • Vi skickar alla vardagar

Småkakor

1 varor
  1. Danska smörkakor från Bisca
    Bisca kakburk 454 g. småkakor
    Now: 59,90 kr

Småkakor till kaffet

Småkakor kommer i många former, variationer och smaker. Många familjer har recept som är riktiga familjehemligheter med århundraden på nacken, medan andra föredrar att bryta med traditionerna och prova nya sorter. Gemensamt för småkakor är dock att de alla är torra kakor, som med sin kexaktiga fasthet håller sig färska i en längre tid och har en storlek som gör att de passar för det lilla sötsuget. Även om småkakor utåt sett kan verka simpla är småkaksbakning en sann vetenskap, där möjligheterna är otaliga. Våra producenter använder sig av goda råvaror och alla småkakor du köper från oss är av god kvalitet.

Smör, vetemjöl, socker och ägg – Det är grundblandningen när man ska baka småkakor. Härifrån kan man tillsätta diverse kryddor, så att kakan får den karakteristiska smak som man är van vid – tillsätter man t ex vanilj får man den klassiska vaniljekransen.

Vanilj och bakning

Vanilj i bakning är ett något nyare fenomen - de tidigaste recepten är från början på 1800-talet, då det i huvudsak användes som tillsats till bakrecept med choklad. Då John S Pemberton i 1886 grundade Coca Cola, exploderade efterfrågan på vanilj, som en följd på Coca Colas ögonblickliga succé.

Vanilj är världens näst dyraste krydda, endast överträffad av saffran. Det är bland annat därför att plantans blommor endast står öppna i 24 timmar, varefter den inte längre kan pollineras. Plantan kan endast pollineras av särskilda bin från dess naturliga livsmiljö och av kolibrier. Odlar man plantan på andra platsen måste den därför pollineras manuellt.

Vaniljens historia

Vanilj är en del av orkidéfamiljen, och är en bred beteckning för vaniljplantorna, av vilka det finns över 25.000 olika varianter. Vanilj är en av världens mest berömda kryddor, och är också en mycket dyrbar vara, eftersom den endast kan pollineras naturligt i mycket få områden i världen. Vaniljplantan härstammar från Syd- och Centralamerika, samt från Karibien, där den har dyrkats i många hundratals år. Kännedomen i Europa spreds när spanjorerna besegrade och koloniserade Aztekerna.  

Aztekerna tillsatte vanilj till den bittra kakaodryck som de hade druckit genom århundraden, och det var som tillsats till choklad som vanilj först slog igenom i Europa. I själva verket ansågs vanilj i första hand vara en tillsats till choklad ända till 1600-talet, när en apotekare tillsatte det till andra matvaror. Redan i början på nästa århundrade var vaniljglass en stor favorit bland nybyggarna i Frankrike, och då Thomas Jefferson förälskade sig i vaniljglassen och tog den med hem till USA började spridningen av vanilj att på allvar ta fart.