Ekologiska kaffebönor

6 varor

  1. Storsäljare
  2. Billigaste först

Varför ska mina bönor vara ekologiska?

Kaffeplantan är en mycket delikat planta som därför kan vara svår att odla. Särskild den välkända kaffeplantan Arabica är mindre resistent emot insektsangrepp och sjukdomar. Därför kan det vara en fördel att använda gift och andra miljöskadliga medel för att undvika dessa problem i jakten på billigt kaffe. Utöver detta ligger kaffeplantager ofta i områden med regnskog och annan natur som är värd att bevara och som lider av överbelastning när man använder gifter.

Men det är helt möjligt att odla fantastiskt kaffe under miljövänliga och goda förhållanden utan att priset behöver bli ett problem. Det kräver bara en vilja att utveckla och optimera. Genom de senaste årtiondena har det blivit startat en lång rad med åtgärder för att rädda den natur som omger kaffeplantagerna och för att ge de bästa villkoren för kaffebönorna. Därför är det nu möjligt att odla billiga ekologiska kaffebönor som kan säljas till ett konkurrenskraftigt pris – utan att miljön tar onödig belastning. Önskar du att veta mera om diverse stöd och politiska tilltag så kan du läsa mer om de olika certifikaten som de ekologiska sorterna har.

Var odlar man kaffe?

Kaffebönor odlas oftast i det som kallas ”Bönbältet”, som är ett område omkring ekvatorn och täcker Mellanamerika, Sydamerika, Centralafrika och sydliga Asien. Typiskt säger man att Arabicakaffe odlas i Central- och Sydamerika medan Robusta är särskilt utbrett i Afrika och Asien. Det är naturligtvis inte regler utan undantag. Till exempel så utmärker sig Indonesien för att odla världskända Arabicasorter. Det finns ekologiska kaffebönor från de flesta håll och kanter så det bör vara möjligt att hitta billigt ekologiskt kaffe från ditt favoritområde.

Varför ska jag använda kaffebönor?

Du ska använda kaffebönor om du söker den mest autentiska kaffeupplevelsen. Kaffebönornas naturliga smak framhävs genom en torknings- och fermenteringsprocess varefter bönorna rostas. Kaffebönorna har ett naturligt innehåll av socker som friges och karamelliseras under rostningen. Det fina karamelliserade lagret fungerar som en kapsel och innehåller mycket smak och aroma. När du maler dina ekologiska kaffebönor i ditt kök kommer du därför inte att tvivla på skillnaden. Ditt kök vill nämligen strax bli bombarderat med aroma. Smaken av färskmalet kaffe vill upplevas som sötare, fruktigare och mer intens.

För att mala dina ekologiska bönor krävs en kaffekvarn eller en kaffemaskin med inbyggd kvarn. Vi rekommenderar alltid färskmalet till espresso och stämpelkanna även om det gör en stor skillnad när man gör filterkaffe också.  

Hur ska jag mala mina bönor?

Först och främst är det viktigt att du vet vad du ska använda ditt malda kaffe till. Det är nämligen viktigt att välja rätt kaffeböna och rätt malningsgrad allt efter bryggningssätt. Du kan naturligtvis hitta ett stort urval av billiga ekologiska kaffebönor här – alla av hög kvalitet och till flera olika användningsområden.

När du beslutar dig för att mala kaffebönor är det viktigt att du kommer ihåg att alltid mala kaffet direkt innan bryggning. Väljer du att mala en riklig mängd på förhand istället för att bevara bönorna fram till det är dags att brygga, kommer du snabbt uppleva att smaken försvinner – även om du förvarar kaffet i lufttät behållare efter att bönorna malts. Du kan dock gärna med fördel förvara de hela bönorna i en lufttät behållare.

Malningsgraden – alltså hur fint du maler bönorna – är mycket viktigt. Den har nämligen betydelse för hur snabbt vattnet kommer att gå igenom kaffet och hur mycket motstånd som vattnet kommer att möta.

Espressomaskin: Det rekommenderas att du maler kaffet mycket fint, så att du kan stoppa filtret helt med det färskmalda kaffet. Espressomaskinens höga tryck gör att den vid högt motstånd kan pressa all smaken ur det finmalda kaffet.

Vanligt filterkaffe: Rekommenderas att du maler kaffet medelfint. Filterkaffemaskiner fungerar genom att droppa vatten över kaffet därefter det långsamt får rinna igenom till kannan.

Stämpelkaffe: Föredrar du stämpelkanna ska du mala dina bönor grovt. På detta sätt kan filtret i stämpelkannan bäst pressa ut smaken.

Arabica och Robusta – Vad ska jag välja?

Arabica och Robusta är det två primärt använda kaffeplantorna av de över 120 sorter som finns av arten Coffea. Arabica- och Robustakaffebönor är frukten från plantorna och liksom med vindruvor är det stor skillnad mellan olika sorter, även om frukten grundläggande är den samma.

Robusta-plantan menas vara den äldsta kaffesorten som blivit kultiverad och odlas idag i stora plantager särskilt i Afrika och sydöstra Asien. Robusta kännetecknas av en starkare smak, med högt innehåll av bitterhet och syrlighet. Koffeinnivån är också hög, vilket gör plantan mer resistent mot insektsangrepp. Som namnet antyder så är Robusta en mer robust kaffeplanta och kan därför enklare odlas på stora plantager. Därför är Robusta också känt som billiga kaffebönor och detta har genom åren givit sorten ett dåligt rykte. Sanningen är att Robusta är billigare att odla men att det inte behöver vara en sämre kopp kaffe. Smaken är annorlunda och används också annorlunda, till exempel till espresso och cappuccino då Robusta har en starkare kaffesmak.

Den andra populära kaffebönan heter Arabica. Många har säkert stött på namnet då Arabica och 100% Arabica ofta blir använt som en kvalitetsstämpel. Precis som med ett gott vin är allt dock inte beroende på frukten men också beroende på var den är odlad, miljöförhållanden och efterbehandling av kaffebönan. Arabicabönor kännetecknas av en sötmafylld och lätt syrlig smak. Arabicaplantan är till skillnad från Robusta mycket delikat och tål inte svängningar i temperatur eller vattenmängd, och blir också lätt skadad av sjukdomar och insektsangrepp.

Det har därför genom tiden varit enklast att odla dessa med hjälp av gifter och liknande. Man har dock med hjälp av många politiska tilltag och fonder skapat mycket vetande kring odlingen så att det idag kan vara möjligt med billiga ekologiska kaffebönor av Arabica. Arabica föredras av många, särskilt i Nordeuropa till att göra vanligt vardagskaffe. Det finns dock också många sorter som är utvecklade särskilt till espressomaskiner och stämpelkanna.