• ★★★★★ 400.000 nöjda kunder sedan 2011
  • Fri frakt vid köp över 599,-
  • Vi skickar alla vardagar kl. 16:00

Hela kaffebönor

18 varor

  • Leverans inom 2-4 arbetsdagar.
  • Fraktkostnad : 49,90 kr. på beställningar över 100 kr.
  • Fri frakt med DHL på beställningar över 599 kr.

Älskar du den underbara doften av nymalda kaffebönor på morgonen samt den fantastiska smak som kaffet får av dem?

Hela kaffebönor är för dig som gärna använder ett par minuter extra om morgonen för att alltid få en perfekt kopp kaffe. De är för dig som gillar att experimentera med kaffesmak och malning – så att grovleken av de malda bönorna passar bryggteknik.  

Hela kaffebönor online

Letar du efter billiga och smakliga kaffebönor, men din lokala butik har ett enformigt urval av kaffebönor?

Hos Kaffekapslen hittar du många olika kaffesorter. Du hittar allt från lättrostade milda och syrliga kaffebönor till mörkrostade intensiva kaffebönor med en söt eftersmak av choklad.

Varför hela kaffebönor?

Kaffe smakar bäst som nymalet. Orsaken till detta är att kaffebönornas fantastiska arom och underbara fylliga smak bättre förvaras i hela kaffebönor. Kaffebönorna tappar lite av sin smak och arom då de krossas. Ju längre tid från att de krossats, desto mer smak går förlorad.

Om du vill få ut det mesta möjliga av ditt kaffe, lönar det sig att mala kaffet själv. Det är ändå en konst i sig att mala kaffet på rätt sätt.

Malet kaffe är nämligen inte endast malet kaffe. Det finns flera olika malningsgrader som styrs av bryggteknik – hur du tillreder ditt kaffe efter malning. Om man använder en kaffepress ska man till exempel använda grovmalen kaffe. Däremot ska kaffet vara finmalet då det används i en espressomaskin.

Har man full koll på malningen, kan man lugnt köpa hela bönor och alltid vara säker på att få en kraftig och fyllig kaffesmak.

Varifrån kommer kaffebönorna?

Kaffebönorna kommer från kaffebusken, där de mognar inne i ett rött bär. Bären skördas då de mognat, fruktköttet avlägsnas och bönorna rostas.

Kaffebönan upptäcktes av en slump för flera hundra år sedan.

Det sägs att munkar skulle ha lagt märke till att getter blivit aktivare efter att de ätit bär från kaffebuskarna. Därför smakade även munkarna på dem. På grund av bärens syrliga smak, hamnade bären ändå till slut i brasan.

Så här upptäckte de den fantastiska doften av kaffebär, som plötsligt spred sig ur lågorna.

Efter denna upptäckt började munkarna experimentera med bären och gjorde flera olika avkok. Det ledde till att de utvecklade det första kaffet.

Munkarnas upptäckt spred sig långsamt runt världen, och i allt fler länder började människor få smak för den aromatiska drycken.

I Norden började man känna till kaffe först i mitten av 1600-talet. Under en lång tid kunde man endast köpa kaffe på apotek, på samma sätt som te.

Den uppiggande vätskan med en underbar arom var till att börja med endast känd bland samhällets elit. Kaffe användes som en statussymbol.

I slutet av 1700-talet började även bönder dricka kaffe på grund av att te blivit för dyrt för dem. Under den tiden stod bönderna för ca 75% av totala befolkningen i nordiska länderna. Det betydde att befolkningen i nordiska länder gick från att vara en tedrickande befolkning till kaffedrickande befolkning.

Idag är kaffe en del av svenskarnas vardag. De flesta dricker en kopp kaffe till frukost och vanligtvis blir det även mer än en kopp om dagen.

Idag har kaffet blivit en del av svensk fikakultur och serveras ofta då människor träffas för att fira födelsedagar eller andra högtider.

Hur ska hela kaffebönor förvaras?

Hur kaffet förvaras är avgörande för kaffets kvalitet. Det här gäller både hela kaffebönor och malet kaffe. Kaffet ska alltid förvaras i ett tätt tillslutet förvaringskärl. Om förvaringskärlet är genomskinligt ska det inte heller förvaras i dagsljus.

Luft, ljus och fukt har nämligen en stor inverkan på kaffesmaken – och kan skada den betydligt. Kryddor och andra matvaror med stark lukt ska inte bevaras tillsammans med kaffet, eftersom smaken sätter sig i kaffets arom.

Genom att förvara kaffebönorna på rätt sätt förvaras bönornas underbara smak en längre tid.

Vilken kaffesort ska jag välja?

Även om det existerar omkring 70 olika kaffesorter runtom världen skiljer man oftast mellan två huvudsorter – Arabica och Robusta.

Arabica

Arabica-bönan är den mest populära kaffebönan i Norden. Smaken kan variera från söt och mjuk till lite skarpare. Ändå anses Arabica-bönan vara av högsta kvalitet och ha den bästa smaken.

Kaffebusken som Arabica-bönan växer i, härstammar ursprungligen från Etiopien. Idag finns den i olika delar av världen. Buskarna växer på bergssluttningar och högland i 500–2000 meters höjd i subtropiskt svalt klimat.

Kaffebusken är mycket ömtålig och lätt mottaglig för sjukdomar, insektsattacker och parasiter. Busken mår bra av lite skugga. Därför är det svårt att producera Arabica-bönor och vinsten är ofta inte så stor. Arabica-bönor utgör ändå omkring 75% av den totala kaffeproduktionen i världen.

Eftersom det är mer krävande att producera Arabica-bönor, är de i en högre prisklass än Robusta-bönor.

Robusta

Robusta-bönan odlas huvudsakligen i områden i Indonesien och Afrika. Busken som dessa bär växer i, är inte så ömtålig för diverse sjukdomar eller skadedjur. Dessa bönor är därför lättare att producera än Arabica-bönor.

Kaffebusken växer i låglandsområden i 200–800 meters höjd i ett varmt klimat i upp till 30 grader.

Koffeinhalten är högre i Robusta-bönor än i Arabica-bönor, vilket påverkar smaken. Robusta-bönor har en mer kraftig och besk smak. Därför är det vanligt att dessa bönor blandas med Arabica-bönor, så att de kompletterar varandra.

Robusta-bönor utgör ca. 25 % av den totala kaffeproduktionen i världen. Trots att det generellt är en stor skillnad på Arabica- och Robusta-bönors smak, beror kaffebönornas smak även på andra saker. Hur bönorna odlas och rostas har nämligen också en stor inverkan på hurudan smak bönorna får.

Det är exempelvis stor skillnad på hurudan smak kaffebönor från Colombia och Brasilien har, även om båda länderna producerar Arabica-bönor. Man kan i smaken märka att kaffebönorna kommer från buskar som vuxit i olika slags miljöer.

Eftersom kaffe är en smaksak handlar det därför om att ta reda på vilken sorts bönor man personligen bäst gillar.

Ljus-, mellan- eller mörkrostade kaffebönor?

När kaffebönorna rostas utvecklas smakämnen som är bundna i oljor i kaffebönan. Hurudana aromer som utvecklas beror på hur lång tid kaffebönorna rostas.

Trots att det är möjligt att rosta kaffebönor på flera olika sätt, känner vi ändå bäst till ljusrostade, mellanrostade och mörkrostade kaffebönor.

Ljusrostade kaffebönor används oftast till kaffe som bryggs med en kaffepress. Kaffebönorna har ett högt syreinnehåll vilket ger kaffet en lätt syrlig smak.

Mellanrostade kaffebönor har förlorat en liten del av sitt syreinnehåll och har istället en lätt söt smak. Detta beror på att sockret i bönorna karamelliseras då bönorna rostas. Mellanrostade kaffebönor används oftare då man brygger kaffe med en kaffemaskin eller en kaffepress.

I mörkrostade kaffebönor har nästan allt socker i kaffebönan karamelliserats. Det är orsaken till att kaffet har en söt smak med toner av choklad.

Mörkrostade bönor används ofta i espressomaskiner.