• ★★★★★ 300.000 nöjda kunder sedan 2011
  • Fri frakt vid köp över 599,-
  • Vi skickar alla vardagar kl. 16:00

Kaffeskola

Här går vi igenom kaffevarianter, termer och annat som kan vara bra att veta.
Du kan även lära dig att tillbereda de populäraste kaffe-och espressobaserade dryckerna
:

Kaffe är termen både för den dryck som görs genom att blanda torkade, rostade och malda kaffebönor med varmt vatten, samt för kaffeträdet som dessa bönor växer på. Kaffedrycken görs genom att man utvinner olika vattenlösliga ämnen och eteriska oljor från kaffebönorna i varmt vatten. Kaffesmaken bildas av de vattenlösliga ämnena samt eteriska oljor. Man har identifierat flere hundra ämnen som bidrar till smaken av kaffe. Ämnena kommer från olika led i kaffets produktionshistoria. Smaken är därför beroende av både odlingen av kaffeträdet, efterskördsbearbetningen av kaffebären, rostningen av bönorna och slutligen bryggningen av kaffedrycken.

Espresso
Espresso är känt från sydligare breddgrader som en liten stark shot med kraftig smak och arom. Ordet Espresso är italienskt, och betyder "väldigt snabbt", och det hänvisar till den tid det tar att brygga en kopp.

Espresso skiljer sig från vanligt kaffe genom att vara betydligt mer koncentrerat, både i smaken och konsistensen. Espresso utmärker sig också genom att ha ett fint lager gyllene skum på toppen. Detta lager kallas på italienska för "crema". Dock finns det många drycker som görs med Espresso som grund, där man tillsätter ångad mjölk eller mjölkskum - mest kända är Cappuccino och Caffè Latte. När man brygger espresso använder man typiskt arabica-bönor. Bönorna blir mörkare rostade än till vanligt kaffe, och de blir malda finare. Men man ska inte mala bönorna för fint, eftersom det skulle göra det omöjligt för vattnet att rinna igenom espressomaskinen och förhindra crema-bildning på toppen.

En espresso bryggs oftast på cirka 7 gram bönor, vid ett tryck på 9 bar och en temperatur på mellan 87 och 93 grader Celsius, och med en genomrinningstid på ca. 20-25 sekunder.
 
DRYCKER  

Caffè
Americano

Det närmaste du kommer en traditionell "svensk" kopp kaffe, men har en helt annorlunda crema som gör det extra runt.
- Hur gör man en Americano? Blanda en espresso med lite hett vatten
- Sök Caffè Americano produkter på KaffeKapslen.se


Café au Lait

En av få populära cafédrycker som baseras på vanlig stark svart kaffe.
- Hur gör man en Café au Lait? Brygg starkt svart kaffe och tillsätt varm mjölk.
- Blandningsförhållande: 1/2 starkt svart kaffe, 1/2 varm mjölk
- Sök Café au Lait produkter på KaffeKapslen.se


Caffè Latte

Caffe Latte är en blandning av en espresso och varm mjölk (utan mjölkskum). Extremt populär på kaféerna - svenskarnas favorit tillsammans med Cappuccino.
- Hur gör man en Caffè Latte? Brygg först en espresso och tillsätt sedan varm mjölk
- Blandningsförhållande: 1/3 espresso, 2/3 varm mjölk
- Sök Caffè Latte produkter på KaffeKapslen.se

Caffè Cortado
En liten kopp espresso med lite mjölk.
- Hur gör man en Cortado? Brygg en espresso och tillsätt varm mjölk i ett litet glas eller en kopp.
- Blandningsförhållande: 1/2 espresso, 1/2 varm mjölk
- Sök Caffè Cortado produkter på KaffeKapslen.se

Caffè Mocha
Är oftast en blandning av kaffe och choklad. Är i princip en Caffè Latte plus chokladsyrup, ofta med vispgrädde ovanpå. Kallas även för en Mocha Latte.
- Hur gör man en Caffè Mocha? Brygg först en espresso, tillsätt chokladsyrup, varm mjölk och eventuellt vispgrädde ovanpå
- Blandningsförhållande: 1/3 espresso, 2/3 varm mjölk
- Sök Caffè Mocha produkter på KaffeKapslen.se

Cappuccino

Cappuccino känner du säkert till från kaféerna, eftersom den tillsammans med Caffè Latte är svenskarnas favoritdryck med espresso och mjölk.
- Hur gör man en Cappuccino? Brygg först en espresso, tilsätt varm mjölk och mjölkskum.
- Blandningsförhållande: 1/3 espresso, 1/3 varm mjölk, 1/3 mjölkskum
- Sök Cappuccino produkter på KaffeKapslen.se

Chococino
En smakfull rund varm choklad, tillberedd på de finaste kakobönorna och avrundad med ett utsökt lager skummad mjölk.
- Sök Chococino produkter på KaffeKapslen.se

Latte Macchiato
Ångad mjölk med en espresso som är hälld igenom mjölkskummet.
- Hur gör man en Latte Macchiato? Brygg en espresso och häll den genom ett glas mjölkskum.
- Blandningsförhållande: 1/2 espresso, 1/2 mjölkskum
- Sök Latte Macchiato produkter på KaffeKapslen.se

Lungo
En Lungo är en espresso med längre genomrinningstid och cirka dubbelt så mycket vatten.
- Hur gör man en Lungo? Brygg en espresso och låt cirka dubbelt så mycket vatten som normalt rinna igenom.
- Sök Lungo produkter på KaffeKapslen.se

Redeye
En kopp vanligt svart kaffe med en espresso tillsatt.


Ristretto

En Ristretto är en extra stark espresso med mindre vatten än normalt. Kännetecknas av extra smak och arom.
- Sök Ristretto produkter på KaffeKapslen.se

Chai Latte

En Tea Chai Latte är inte baserad på kaffe, utan en kombination av ett speciellt te, kryddor och varm mjölk och mjölkskum ovanpå.

- Hur gör man en Chai Latte?
- Blandningsförhållande: 1/2 Chai Te med vanilj, kanel och kardemumma och 1/2 varm mjölk och mjölkskum.
- Sök Chai Latte produkter på KaffeKapslen.se
   

 
 
ORDBOK  
 

Arabica Den största kaffesorten. Arabica-bönorna ger en finare och mer mogen smak än andra kaffesorter.
Arom Doften som frambringas.
Balans Smakbeteckning i förbindelse med vin eller kaffe, som betyder att en smak inte dränker de andra.
Barista
Italienskt ord för espressobryggare. En person som mästrar esspressobryggandets konst.
Blend
En blandning av två eller fler olika typer av kaffebönor.
Bönsorter Det finns generellt två sorters kaffe: Arabica och Robusta (se definitioner här på sidan).
Café Den korrekta franska stavningen för kaffe.
Caffè Den korrekta italienska stavningen för kaffe (med "accent grave" över bokstaven è)
Crema
Beteckning för den "kräm" som kommer ovanpå kaffet när det bryggs som espresso. Medverkar till att ge drycken en rund och krämig smak.
Doppio Dubbel portion espresso på italienska.
Filterkaffe Vanligt svart kaffe i Sverige är ett exempel. Görs genom att varmt vatten "droppar" ner över malet kaffe genom ett filter placerat i en tratt. Bryggningen sker utan tryck och förmår inte i samma grad att utvinna kaffets oljor, arom og essentiella smakämnen, som vid bryggning under tryck.
Finish Eftersmaken som blir hängande efter kaffet.
Green Coffee Orostade kaffebönor. Råa kaffebönor.
Kaffekapslar /
Kaffepods
Under de senare åren har bryggning med kaffekapslar / kaffepods fått fotfäste, och man får anta att den gamla kaffebryggaren är på väg ut ur hushållen. Genom att använda kapslar bryggs kaffet med en noggrann avvägning av den mängd kaffe som används. En kaffekapsel är kaffe lagt i en kapsel med filter, varpå vattnet pressas genom kaffet i filtret. Det ger en väldigt bra smak, som inte kan jämföras med den gamla typen av kaffebryggare. Genom denna metod kan du göra alla former av kaffe - Caffè Latte, Cappucino o.s.v. - av en kvalitet som matchar de bästa kaféerna.
Kaffekvarn
Används til att mala kaffebönorna, och ger det färskaste kaffet.
Koffein Uppiggande ämne som finns i kaffe. En kopp kaffe innehåller cirka 50 - 150 mg.
Koffeinfri Kaffe i vilket koffeinet har avlägsnats genom en kemisk process. Det avlägsnade koffeinet används ofta i andra produkter, t.ex. Red Bull.
Kropp Känslan av kaffets konsistens - är förbunden med smaken
Mocca / Moka En typ av arabiskt eller etiopiskt kaffe med en uttalad syrlig och fruktig smak. Förväxlas ofta med Caffè Mocha.

Rostningsgrad

Anger i vilken grad kaffet har rostats
Robusta En kaffesort av lite lägre kvalitet än Arabica, men mycket lämplig till espresso, där den ger en något skarp och bitter smak. Espresso-blandningar innehåller ofta cirka 10% Robusta för att ge bättre crema och mer "bett" i smaken. Robustaplantan ger fler bär än Arabicaplantan, och är därför billigare att producera.
Single Origin Kaffe från en enda kaffeplantage eller ett område.
Syre   Syrainnehåll/PH-värde ligger normalt på cirka 5 i kaffe.
Tamper
Ett litet verktyg som används till att tampa (pressa) kaffet i kapseln eller filterbehållaren.
Turkiskt kaffe
Kaffe där bönorna mals extremt fint och serveras i glas med bönor och vatten (inte filtrerat).