• ★★★★★ 300.000 nöjda kunder sedan 2011
  • Fri frakt vid köp över 599,-
  • Vi skickar alla vardagar kl. 16:00

Frågor och svar

 


 

Generella frågor:

 

Är SodaStreams produkter återvinningsbara? 
Ja, många av SodaStreams förpackningar är återvinningsbara, exempelvis sorteras flaskorna som smakerna kommer i som plast. Kom ihåg att kolsyreflaskorna kan återanvändas i upp till 3 år från produktion och glasflaskorna till modellerna Penguin och Crystal kan användas obegränsat, förutsatt att de är fria från sprickor eller andra skador. Kontrollera med din kommunala återvinningsstation angående återvinning av dina SodaStream produkter.

 

Hur länge har SodaStream funnits?
SodaStream grundades 1903 och är världsledande leverantör av kolsyremaskiner för hemmabruk med över 10 miljoner sålda maskiner i fler än 39 länder världen över.

 

Kan man verkligen göra äkta "läsk" hemma?
Ja! Läsk är endast vatten, kolsyra och smak. Med SodaStreams kolsyremaskiner för hemmabruk förvandlar du vanligt kranvatten till smaksatta kolsyrade drycker på några få sekunder. Så sätt igång och njut av kolsyrad dryck du gjort helt själv redan idag!

 

Varför ska jag köpa en SodaStream?

Miljö

Visste du att hela 200 miljoner flaskor och burkar inte pantas i Sverige varje år? Dessa slängs bland de vanliga soporna eller i naturen, där de tar 450 år för en PET-flaska att helt brytas ned. Genom att kolsyra din egen dryck i SodaStreams kolsyremaskiner sparar du både energi och naturresurser. Närmare bestämt skulle en genomsnittlig familj på 4 personer spara 2 228 burkar och PET-flaskor på 3 år genom att kolsyra sin egen dryck. Dessutom skulle koldioxidutsläppen orsakade av dryckeskonsumtion halveras. Med detta som bakgrund anser SodaStream att det är bättre att ”Pantamindre” än att ”Pantamera”.  

Bekvämt
Med en egen kolsyremaskin hemma behöver du aldrig mer bära hem tunga kassar med läsk eller kolsyrat vatten på flaska. Du gör det hemma själv utav vanligt kranvatten på några få sekunder. Dessutom behöver du inte tänka på förvaring av tomburkar och flaskor, med SodaStream behöver du bara en kolsyreflaska som du kan använda om och om igen.  
   
Kolsyrad dryck precis som du vill ha den
Lite eller mycket bubblor, lite eller mycket smak? En av de bästa sakerna med SodaStream är att du själv kan bestämma! Börja med att kolsyra ditt vatten med exakt så mycket bubblor just du vill ha. Därefter tillsätter du den mängd smak du önskar på din dryck. Njut! 

 

 


 

SodaStream Kolsyremaskiner:

 

Behöver jag något speciellt vatten för att använda SodaStream??
Nej, inget speciellt vatten krävs. Använd ditt vanliga kranvatten. Glöm inte att endast vatten får kolsyras i din SodaStream kolsyremaskin. 

 

Behövs det någon ström för att SodaStreams kolsyremaskiner ska fungera??
Alla SodaStreams kolsyremaskiner förutom Revolution och Source (Source har en LED lampa som drivs utav batteri) fungerar utan batterier, elektricitet eller avlopp, vilket gör dem till en energieffektiv hushållsmaskin och idealisk för husbilen eller båten. 

 

Har jag någon garanti på min SodaStream kolsyremaskin?
Ja, det har du! Alla kolsyremaskiner levereras med 2 års garanti. Vänligen se bruksanvisningen som medföljde kolsyremaskinen för mer information.

 

Hur avgör jag om vattnet är tillräckligt kolsyrat??
Vad som är tillräckligt kolsyrat är väldigt individuellt. En av de stora fördelarna med att använda SodaStreams kolsyremaskiner är att du själv kan bestämma kolsyrenivån. I regel bör du trycka på kolsyrningsknappen flera gånger tills du hör ett högt brummande ljud. Fortsätt tills du uppnått den kolsyrenivå som passar just dig. Tre högt brummande ljud ger en medium kolsyremängd, ett brummande ljud ger liten kolsyremängd och fem brummande ljud ger hög kolsyremängd. På Source kan man följa kolsyrenivån på en LED indikator och på Revolution kan man själv välja kolsyrenivå via knappar.

 

Hur rengör jag min kolsyremaskin?
Kolsyremaskinen rengörs med en mjuk, fuktig trasa med ett milt rengöringsmedel vid behov. Var noga med att ta bort gascylindern före rengöring. Varken maskinen eller kolsyreflaskorna får diskas i diskmaskin. 

 

Kan jag återbubbla en dryck som har tappat kolsyra?
Endast vatten kan kolsyras om på nytt. Så har du ej smaksatt ditt vatten kan du kolsyra det på nytt. Men om du tillsatt smak är svaret NEJ. Endast vatten kan kolsyras i SodaStream kolsyremaskiner och därför kan du inte öka kolsyremängd när du väl har lagt till smak.

 

Kan jag kolsyra annat än vatten??
Nej, endast vatten får kolsyras med SodaStreams kolsyremaskiner för hemmabruk. Om du kolsyrar annat än vatten riskerar du att skada din maskin, dig själv och orsaka en bubblande röra! Garantin är ogiltig om du kolsyrat annat än vatten i din kolsyremaskin. Håll dig till vanligt kallt vatten och tillsätt någon av de goda smakerna – efter att vattnet kolsyrats förstås!

 

 


 

SodaStream Smaker och Kolsyrade drycker:

 

Är produkterna allergenfria?
Den enda av produkterna som klassas som en allergen är smaken Must. (Förutsatt att allergener definieras som: spannmål som innehåller gluten, skaldjur, ägg, fisk, jordnötter, soja, mjölk, nötter, selleri, senap och sesamfrön.)

 

Hur länge håller kolsyran i en flaska?
SodaStreams kolsyraflaskor har en hermetisk tätning i locket vilket gör att din kolsyrade dryck inte tappar kolsyran så fort som i vanliga flaskor. Om du ser till att stänga locket ordentligt och förvarar flaskan i kylen, kan din dryck behålla kolsyran i över en vecka.

 

Hur mycket smakkoncentrat ska jag använda?

En av de bästa funktionerna med att göra egen kolsyrad dryck hemma är att du själv kan bestämma smaknivån. Generellt använder du en kapsyl smakkoncentrat (upp till markeringen) för varje liter kolsyrat vatten. Vill du ha mer smak tillsätter du mer, vill du ha mindre tillsätter du mindre. Med nyheten SodaCaps behöver du inte dosera mängden smakkoncentrat. Kapslarna är färdigdoserade och innehåller rekommenderad mängd smakkoncentrat för perfekt smak varje gång. Du placerar bara kapseln på flaskan med 1 liter kolsyrat vatten och trycker till.

 

Hur sötas smakerna?
SodaStream Sugar Free-smakerna är sötade med sötningsmedel och något utav följande ämnen: sodium cyclamate, acesulfame K eller aspartam.

De ”vanliga” smakerna är sötade med något utav följande ämnen: Socker, sucralose, fructos och sodium cyclamate, acesulfame K eller aspartam.

Natural Flavor Essence smakerna (40ml) innehåller inget sötningsmedel, inga konstgjorda färgämnen eller smaker.

SodaStream Free smakerna är smaksatta med fruktos och innehåller endast naturliga ingredienser.

 

Innehåller Tonic kinin?
Ja, Sodastream Tonic innehåller 0,0857 gram kinin per liter färdig dryck. En portion (0,28 ml) innehåller 0,02 gram.

 

Ska jag förvara flaskan med smakkoncentrat i kylskåpet?
Oöppnade flaskor behöver inte förvaras i kylskåp, men vi rekommenderar att du förvarar oöppnade flaskor svalt och torrt. Öppnad flaska ska förvararas i kylskåpet och då gärna i dörren där det inte är lika kallt. Vår nyhet SodaCaps behöver inte förvaras i kylskåp. 

 

Vilka av era smaker innehåller koffein?
Cola
Cola Sugar Free
Cola Light
Xstream Energy
Xstream Energy Sugar Free
Xstream Energy Mango
Xstream Energy Spicy Lemon
Xstream Energy Cranberry

 


 

 

SodaStream Kolsyreflaskor:

 

Är SodaStreams kolsyreflaskor BPA fria?
Ja, SodaStreams kolsyreflaskor är helt fria från BPA. SodaStream använder inget material som kan producera ftalater eller PCB i tillverkningsprocessen. SodaStream använder inte polykarbonat material och därmed är våra produkter helt fria från Bisfenol A (BPA). MSDS-blad och certifikat av leverantörs överensstämmelse finns tillgängliga på begäran.

SodaStream kräver att samtliga leverantörer och underleverantörer följer strikta krav  för att våra miljontals kunder över hela världen ska kunna njuta av en säker och överlägsen produkt som uppfyller internationella normer för dryckeskvalitet.

 

Hur rengör jag mina kolsyreflaskor?
SodaStream kolsyreflaskor får inte diskas i diskmaskin. Vi rekommenderar att de rengöras för hand i ljummet vatten och eventuellt lite diskmedel. Undvik att använda trasor/borstar som kan repa dina flaskor. Du kan även rengöra dina flaskor med SodaStreams rengöringsborste och rengöringstabletter. SodaStreams glasflaskor för Penguin och Crystal kan diskas i maskin.

 

Kan man använda andra företags kolsyreflaskor?
Nej, endast SodaStream kolsyreflaskor kan användas i din SodaStream kolsyremaskin. Skador orsakade av eller under användning av andra märken av kolsyreflaskor eller gascylindrar täcks inte av garantin. SodaStream ansvarar inte för eventuella skador på produkter tillverkade av ett annat företag.

 

Varför har SodaStreams kolsyreflaskor ett bäst före datum?
Kolsyreflaskorna utsätts för högt tryck och slitage när du kolsyrar vatten i dem. Med tiden tappar plasten sin elasticitet och kan då inte längre expandera under själva kolsyreprocessen. Därför har våra kolsyreflaskor en livslängd på 3 år från produktionsdag och utgångsdatumet anges på flaskan. En kolsyreflaska där utgångsdatumet passerat bör ersättas med en ny! Flaskor bör även bytas ut om de har diskats i diskmaskinen, placerats i frysen, utsatt för en värmekälla, eller har blivit repade. SodaStreams glasflaskor till modellerna Penguin och Crystal har inget utgångsdatum men bör bytas ut om de har sprickor eller på annat sätt är skadade.

 

 


 

 

SodaStream Gascylindrar:

 

Är gascylindrar säkra att förvara hemma och i köket?
Absolut, Soda-Club och SodaStreams gascylindrar tillverkas enligt högsta möjliga säkerhetsstandarder och innehåller unika funktioner för att skydda dig som konsument. SodaStreams gascylindrar är säkra på i praktiskt taget alla höjder och är speciellt utrustade med en säkerhetsventil som harmlöst släpper ut gasen vid den osannolika händelsen att trycket i cylindern överskrider gränsvärdet. Utsätt inte din gascylinder för extrem hetta (t.ex. bagageluckan i en bil eller bredvid en ugn, kamin eller öppen eldstad).

 

Hur ofta måste jag byta gascylinder?
En 60 liters gascylinder ger upp till 60 liter kolsyrad dryck, men variera beroende på maskin och den mängd kolsyra du tillsätter din dryck.

 

Hur ska en gascylinder förvaras?
Gascylindern innehåller komprimerad koldioxid (CO2). Komprimerad koldioxid har en tendens att expandera när den utsätts för värme under längre period. Därför får gascylindern inte utsättas för värme (t.ex. i bagageluckan på en bil) eller placeras intill en värmekälla som t.ex. spis, ugn eller kamin. Det är viktigt att gascylindern alltid förvaras i en sval och torr miljö. Varje gascylinder är försedd med en unik säkerhetsventil som säkert släpper ut gas i den osannolika händelsen av att trycket i cylindern skulle stiga.

 

Kan jag fylla på min gascylinder själv eller hos en annan påfyllningsstation?
Nej, Soda-Club/SodaStream licensierade gascylindrar är fyllda med CO2 i överensstämmelse med FDA:s standard för säkerhet av mat och dryck. Annan påfyllningsstation överensstämmer eventuellt inte med dessa normer och kan eventuellt införa toxiner i din CO2. Dessutom kan otillåtna påfyllningsmaskiner orsaka skada på gascylindern. Skadade gascylindrar orsakade på grund av felaktig påfyllnad kommer inte godtas för retur av SodaStream. Varje gaspåfyllning av andra än SodaStreams auktoriserade påfyllningsstationer kränker användarlicensen. Har du en tom gascylinder tar du med den till en auktoriserad SodaStream återförsäljare och byter ut den mot en ny full.

 

Kan jag ta med mig gascylindrar på flyget?
Nej, Federal Aviation Administration (FAA) har restriktioner som förbjuder komprimerade gascylindrar i handbagage såväl som i det incheckade bagaget.

 

Kan man använda ett annat företags kolsyrepatroner?
Nej, garantin gäller endast då SodaStreams egna produkter används. Vi ansvarar ej för produkter från andra företag, vilka skulle kunna skada maskinen. Endast Soda-Club eller SodaStream kolsyrepatroner som bär identifikation och en förpackningslicens med varumärket Soda-Club eller SodaStream får användas.

 

Min gascylinder är slut, vad gör jag?
Byte av tomma gascylindrar mot fulla görs hos auktoriserade SodaStream återförsäljare. Du betalar endast för gaspåfyllningen. Tips, om ni ska åka långt för att byta gascylinder, ring butiken innan för att garantera att de har fulla gascylindrar på lager.

 

Vad är livslängden på en gascylinder?
Gascylindern har inget utgångsdatum. Så länge din gascylinder förvaras enligt rekommendationerna kommer CO2 i cylindern förbli fräsch och användbar.

 

 

 


 

 

Vanliga felsökningstips:

 

Hur vet jag att gascylindern är tom?
Det finns flera indikationer som visar att din gascylinder är tom. 1. När du trycker på kolsyreknappen kommer ingen kolsyra i din flaska med vatten. 2. Även efter upprepade tryck hör du inget ”brummande” ljud. 3. Kolsyreknappen kan förbli nedtryckt. 4. När gascylindern ”spottar” ut kolsyra är det ett tecken på att du har slut på CO2. Observera: SodaStream rekommenderar att du alltid har en extra gascylinder hemma så att du enkelt kan byta ut den tomma mot en full. På det sättet kan du alltid njuta av färsk, kolsyrad dryck och kan byta ut den tomma gascylindern förs när det passar dig.

 

Jag använde min SodaStream och det blev en bubblig röra överallt, varför?
Se till att din kolsyreflaska är fylld till flaskans markering för vattennivån och inte mer (markeringen nära flaskhalsen.) Andra möjliga orsaker till översvämning kan vara att man försöker kolsyra annat än vatten, att man tillsätter smak i flaskan innan kolsyrning eller att man inte lutar flaskan när man tillsätter smak i det kolsyrade vattnet. För att undvika att det bubblar över när du häller i din smak vinkla flaskan så mycket som möjligt och häll sakta i smaken i det kolsyrade vattnet. Skulle du märka att det börjar bubbla över, vänta ett tag tills bubblorna lagt sig innan du fortsätter att hälla i resten av smaken. Om du fortfarande har problem med översvämning efter dessa tips kontakta kundservice för avancerad felsökning!

 

Jag hör att det läcker ut kolsyra från maskinen, är detta ett problem?
Inte alls. Normalt efter avslutad kolsyreprocess är det en liten mängd kolsyra kvar i kolsyremaskinen. När du vinklar ut flaskan frisläpps denna kolsyra. Den mängd kolsyra som förloras är inte problematisk eftersom denna kolsyra redan har gått igenom vattnet som en del i den normala kolsyreprocessen. Om du hör att kolsyra läcker ut från baksidan av maskinen när du kolsyrar din dryck (t.ex. medan du trycker på kolsyreknappen) kan du behöva skruva fast gascylindern hårdare i kolsyremaskinen. Om kolsyra fortsätter att kontinuerligt läcka tyder detta på att packningen i förslutningssystemet (den svarta gummipackningen inuti kolsyremaskinen där gascylindern ansluter) saknas eller är skadad.

 

Jag trycker på kolsyreknappen men ingenting händer
Har du aldrig använt maskinen tidigare är detta vanligtvis ett tecken på att det kan finnas två packningar i gascylinderns topplockspackning. Packningen är en liten, svart O-formad ring ca 1.3 mm i diameter. För att försöka rätta till detta problem, ta först bort locket på maskinens baksida. Skruva ut gascylindern och lyft maskinen så att du kan se in i topplockspackningen. Försök ta bort den svarta packningen från huvudet med en pincett eller liten skruvmejsel. Om det finns en andra packning under den har du precis löst problemet! Annars kan du sätta tillbaka packningen i sitt ursprungsläge.

Problemet kan även bero på att en ny gascylinder är så pass full med gas att det krävs ett hårt tryck på gasknappen för att få ut den första gasen. SodaStream har fyra olika cylindertyper men alla fungerar till samtliga SodaStream maskiner. En av våra cylindertyper har en smalare pigg och det kan då behövas mer kraft för att trycka ner denna. Maskinerna är dock tillverkade av tålig plast och håller för detta. När man väl tryckt ner piggen går det lättare och lättar för varje tryck då trycket i cylindern avtar.

 

Min dryck är inte tillräckligt bubblig
Avslagen dryck kan tyda på att du inte kolsyrat ordentligt. Efter att du satt kolsyreflaskan på plats, tryck kolsyreknappen HELA VÄGEN NER med hårda och korta tryck. Du kommer höra ett väsande ljud i början. Fortsätt trycka på knappen med hårda och korta tryck tills du hör ett HÖGT BRUMMANDE LJUD. Det högt brummande ljudet indikerar första kolsyrenivån. Tre högt brummande ljud ger en medium kolsyrenivå. På Sodastream Revolution finns fyra förinställda kolsyrenivåer och du kolsyrar din dryck med ett enkelt knapptryck. Vi rekommenderar dig att alltid ha minst en full flaska med vatten i kylskåpet redo att kolsyras.

 

Min SodaStream dryck är inte tillräckligt smaksatt
En av de bästa funktionerna med SodaStream är att du själv kan bestämma styrka på smaken samt mängden kolsyra på din dryck. Om du har använt rekommenderad mängd smak i din dryck (en kapsyl upp till markeringen), prova att öka mängden tills du hittat den smaknivå som passar dig. Fyll endast vatten till flaskans markering, anges med pilar nära halsen på flaskan. Överfyllning av flaskan resulterar i en mer utspädd smak och det kan läcka/spruta ut vatten under kolsyreprocessen. Vänd flaskan upp och ner några gånger för att säkerställa att smaken blandas ordentligt med det kolsyrade vattnet.

 

Min Sodastream Source låter jätte högt när jag kolsyrar, varför?
Source-maskinerna har en ny funktion som gör att enheten kan frigöra olöslig koldioxid ur flaskan under kolsyreprocessen automatiskt. Det är anledningen till ljudet. Äldre Source maskiner (kom under lansering under 2012) låter lite högre än de nyare modellerna. Äldre Sodastream maskiner, till exempel JET har inte denna funktionen och man måste manuellt frigöra den olösliga koldioxiden genom att trycka på en knapp eller genom att vinkla ut flaskan.