Kakao och te till Caffitaly och Löfbergs

2 varor

  1. Storsäljare
  2. Billigaste först

Cioccolata Calda

Om du reser till Italien under de kalla vintermånaderna får du inte bara kortare köer utan du kan också smaka på cioccolata calda som bara serveras då. Den görs i en maskin i ständig rörelse för att chokladen inte ska brännas eller klumpa sig. Det här är en choklad du bara kan få i Italien. Den är oerhört tjock, nästan som en pudding och du kan få den toppad med vispad grädde om du vill det. Men om du fortfarande är hemma kan du använda chokladkapslar i din Caffitaly/Löfbergs kaffekapselmaskin.

Europeisk anpassning

Anledningen till att vi kan njuta av chokladkapslar i våra Caffitaly/Löfbergs-maskiner på det sätt vi gör idag, är att européerna anpassade sina upptäckter från Maya-indianerna. De upptäckte en bitter, mörk dryck som bestod av kakaomassa, vatten och chili. Under sena 1600-talet besökte Hans Sloane, ordförande för Royal College of Physicians, Jamaica. Där prövade han på choklad, men blev illamående om han inte blandade den med mjölk. Den här upptäckten tog han med sig hem till England där chokladmjölken föddes.

Kakaopulver

Européerna spelade en annan viktig roll i något som vi inte kan leva utan idag. Kakaopulver. En holländare vid namn Coenraad Johannes van Houten uppfann den första maskinen för att tillverka kakaopulver i Nederländerna. Han insåg att om man separerade kakaosmöret från kakaon fick man ett pulver som var mycket renare. Detta ledde till att chokladkakan skapades och framför allt myntades termen choklad, som hänvisar till solid choklad snarare än varm choklad.  

Världen runt

Varm choklad framställs på olika sätt runtom i världen och har anpassats till varje kultur. Här är några exempel på hur man njuter av varm choklad i olika länder:

  • Ungrare kallar sin varma choklad för Forró Csokoládé och kryddar den med paprikapulver, vitpeppar och kryddnejlika.
  • Santafereño är vad colombianer kallar sin varma choklad och förvånande nog brukar de blanda i en bit ost för att få en mer autentisk smak.
  • I Filippinerna tillagas den varma chokladen med ett block av choklad som sedan skummas och kallas Tsokolate.

Du gör på samma sätt när du använder en chokladkapsel i din Caffitaly/Löfbergs kaffekapselmaskin. Du kan vara uppfinningsrik och skapa egna traditioner med olika tillsatser eller strössel. Prova olika kryddor eller skal från apelsin och citron. Det finns oändligt många möjligheter. Inte nog med att du kan ta chokladens smak till nästa nivå, du kan också göra chokladen nyttigare.