Underhållsprodukter och avkalkning

17 varor

Filter
Typ
 1. tillbehör (17)
Koppstorlek
 1. inga alternativ
Styrka
 1. Mycket mild (0)
 2. Mild (0)
 3. Medel (0)
 4. Kraftig (0)
 5. Mycket kraftig (0)
Karaktäristik
 1. Tillbehör (17)
Märken
 1. Caffenu (3)
 2. DeLonghi (4)
 3. Philips (6)
 4. Siemens (4)

 1. Storsäljare
 2. Billigaste först

Ta väl hand om din kaffemaskin

Din kaffemaskin står redo att skämma bort dig med kaffe dygnet runt. Därför ska du också ta hand om din maskin med regelbunden skötsel. Det förlänger maskinens livstid, säkrar kort bryggningstid och en optimal smakupplevelse.

Viktigt med regelbunden avkalkning

I många hem är vattnet hårt. Kalk är inte bara något som samlas på ytor i badrummet eller när du ska tvätta fönster, men det samlas också på ytorna i din kaffemaskin. Om du inte regelbundet avkalkar din bryggare, kan det skapa problem. På kort sikt upplevs en längre bryggningstid, större elräkning och förändrad kaffesmak, men på lång sikt kan det förstöra maskinen helt och hållet.

Hur ofta din kaffemaskin ska avkalkas varierar allt efter vilken maskin du har och av vattnets hårdhetsgrad. Om du är osäker över vad vattnets hårdhet är där du bor, kan du med fördel köpa ett test som mäter hårdhetsgraden. Det hittar du i de flesta byggvaruhus. Helt grundläggande kan det rekommenderas att följa vägledningen som kommer med din maskin – men en enkel minnesregel är att avkalka sin kaffemaskin efter 200 koppar eller varannan månad.

Underhåll och rengöring

Förutom avkalkning, kräver din kaffemaskin även regelbunden skötsel och rengöring. När kaffet bryggs tillsätts det vatten i kaffet, vilket skapar grogrund för bakterier och smuts. Det är inte bara ohygieniskt, men det har en stor inverkan på kaffesmaken. Alla synliga ytor kan oftast rengöras med en fuktig trasa och tvål, eller med en diskborste, medan en del borttagbara delar kan tåla tvätt i diskmaskin. I mer avancerade kaffemaskiner kan det vara omöjligt att nå alla delar med diskborsten. Till dessa slags maskiner finns det specialutvecklade produkter som kan rengöra alla delar av maskinen, också de delar du inte kommer åt.

Flera producenter har utvecklat särskilda produkter till deras system, vilket gör det lätt att avkalka, rengöra och ta hand om maskinen.