Lavazza kaffebönor

8 varor

Historien om Lavazza

Lavazza är en italiensk kaffeproducent som första gången slog upp dörrarna 1895. Lavazza startade som en liten butik i Torino och leds idag av samma familj. Idag leds verksamheten av den fjärde generationen.

Lavazza blev startat av Luigi Lavazza som med sin innovativa tankegång revolutionerade kaffebranschen. Luigi spenderade många år med att forska i kaffeplantorna, deras ursprungsland och deras miljö samt vilket inflytande det har på kaffet. Luigis stora passion för smak och aroma ledde till att han var den som gjorde som den första kaffeblandningen. Alltså en sammansättning av olika kaffebönor som har olika karaktär allt efter miljö och efterbehandling.

Luigi Lavazzas uppfinning har haft direkt inflytande på hur de flesta kaffedrickare känner till sitt kaffe idag. De flesta kaffevarianter du finner idag är nämligen ofta kaffeblandningar. Lavazzas kaffebönor är traditionen trogen oftast kaffeblandningar.

Passionen bakom kaffet

För Lavazza är människan alltid i fokus – hela vägen från kaffebönder till förbrukare. Lavazzas historia bjuder på över 120 år med utveckling och innovation. Något som inte hade varit möjligt utan de många duktiga människor som varit med och byggt upp verksamheten. Därför är Lavazza mycket involverade i lokala investeringar i de länder där kaffet odlas. Hos Lavazza tror man nämligen på att kvaliteten kommer nedifrån – och genom att investera i de små lokala samfunden, kan utvecklingen av de sociala förhållandena såsom skola och arbetsförhållanden i sista änden också smitta av sig på kaffet som du som konsument njuter. På detta sätt kan du få billiga Lavazza-kaffebönor av hög kvalitet.

Det moderna kaffets hemland

Lavazza är en del av Italiens stolta kaffetradition, som har flera hundra år bakom sig. Venedig var bland de första handelsstäder i Europa som importerade kaffebönor och kaffet blev snabbt en del av den berömda italienska salongskulturen som tilldrog sig adelsmän, företagare och kultureliten. Det var i dessa salonger som överhuvudena i de olika staterna mötte konstnärer, som de erbjöd kost och logi. På detta sätt skapades mycket av den konst som vi känner från till exempel Firenze.

Då espressomaskinen gjorde sitt intåg i början av 1800-talet, samtidigt med den industriella revolutionen, ändrades kaffevanorna och den normale italienaren gick nu också ut till kaffebarer. Inspirerat av den amerikanska bar-kulturen fick man på stället sin kaffe ståendes vid bardisken, något som gjorde det enklare att öppna en kaffebar i varje hörn på gatan. Den moderna produktionen gjorde det möjligt för de italienska kaffeverksamheterna att producera bättre och billigare, och billiga Lavazza-kafebönor blev tillgängliga också utanför Italien.  I dessa kaffebarer uppstod rollen som barista, som en italiensk kaffeversion av den amerikanska bartendern. Det var också i de italienska kaffebarerna som idén om ett samlat Italien uppstod.

I slutet av 1950-talet hade den tekniska utvecklingen nått så långt att de flesta italienarna i stället bryggde deras kaffe på espresso- och kaffemaskiner i hemmet. Därefter var efterfrågan på Lavazza-bönor till privat bruk starkt stigande. Det betydde att verksamheter som Lavazza skiftade en stor del av deras fokus till att sälja till den vanliga förbrukaren och kaffet kom därför ut i butiker och mataffärer - och dessa förbrukare kunde nu få billiga kaffebönor.

Idag är Italien fortfarande ledande när det kommer till kaffeupplevelser av kvalitet. Italienarna är också dem som dricker flest koppar espresso, och Lavazza-kaffebönor är bland italienarnas favoriter när det ska göras kaffe.

Arabica eller Robusta?

Liksom med vin handlar kaffe om vilken kaffeböna man använder sig av, vilka förhållanden dessa är odlade under, samt efterbehandlingen. Det är därför omöjligt att påstå att en kaffevariant är bättre för att den innehåller 100% Arabica – för detta är inte en kvalitet i sig. Smak och aroma är mycket beroende på den naturliga sammansättningen som kaffeplantan har. Var i världen den är odlad, vilka temperaturer den har varit utsatt för – och inte minst efterbehandlingen. Därför består Lavazza-bönor ofta av flera olika sorters kaffebönor.

Arabica och Robusta är bägge plantor av arten Coffea. Familjen Coffea består av över 120 olika sorter, men det är normalt endast Arabica och Robusta som används till kaffeproduktion. Som du känner till med äpplen är det stor skillnad på olika sorter även om det är samma frukt. Det samma gäller med Arabica och Robusta. Du kan därför med fördel läsa mer om Lavazza-bönor innan du köper dem då vi i våra texter beskriver precis vad du kan förvänta dig av varje variant.

Arabicabönan är en delikat planta som trivs på bergssidor på höjderna. Plantan trivs bäst i klimat med temperatur och varken för lite eller för mycket regn – och just regnmängderna har stort inflytande på plantans period för blomning. Arabica-plantan är inte så resistent mot sjukdomar och insektsangrepp, samtidigt som den är mycket beroende av de djungler som omger den. Därför kan den vara svår att odla. Lavazzas stora expertis inom odling gör att det finns billiga Lavazza-bönor. Kaffe av sorten Arabica kännetecknas av en sötmafylld och rund smak eftersom den innehåller en större mängd av naturliga sockerarter och olja.

Robusta är däremot som namnet också antyder en långt mera robust planta. Den tål i högre grad utsvängningar i temperatur, regnmängder och klarar sig också bättre mot sjukdomar, insekter och annan natur. Robusta odlas därför ofta på stora plantager i Afrika och Asien, där de enkelt kan skördas. Robustabönor innehåller mer koffein än Arabica och har som kännetecken en mer bitter smak. Detta är något som särskilt gör att den passar bra till espresso och espresso-baserade drycker. Utöver detta används också Arabica och Robusta ofta i kaffeblandningar, till exempel i Lavazzas kaffebönor för att ge varandra en bra motbalans.

Varför ska jag välja kaffebönor?

När kaffebönor skördas blir de torkade, lagrade och sedan rostade. Rostningen tar fram de naturliga smakerna i kaffet, samtidigt som frisättningen av sockerarter inkapslar smakerna i ett karamelliserat lager. Den inkapslade smaken frigörs först i det ögonblick som du maler kaffebönan och därmed ger färskmalet kaffe den mest optimala smakupplevelsen.

Prova en av våra varianter med billiga Lavazza-kaffebönor. Du kan använda färskmalet kaffe till filterkaffe och du borde inte heller dra dig för en friskmald espresso eller stämpelkaffe.